Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

WOZ-juridisch specialist

Leer alles over WOZ-procedures

In de module WOZ-juridische specialist leert u alles wat een juridisch medewerker moet weten over WOZ-procedures. U wordt helemaal voorbereid op het examen WOZ-specialist vaktheorie van het SVMNIVO. Met uitstekende klassikale lessen, digitale oefenopgaven en een examentraining bent u klaar voor het examen!

 • Klassikaal les
 • Alle verplichte stof in 1 opleiding
 • Inclusief digitale oefenvragen
 • Inclusief examentraining
 • Volgens actuele eisen Waarderingskamer

 

WOZ-bezwaren behandelen en juridisch adviseren

Als juridisch specialist behandelt u de WOZ-bezwaren van een gemeente, u communiceert hier correct en klantvriendelijk over en u geeft collega's juridisch advies. Dit vraagt gespecialiseerde kennis. Na deze opleiding heeft u die vakkennis onder de knie.

U kent de formele procedures gebruikt deze, maar u weegt ook af wanneer informele communicatie de beste oplossing is. U zorgt ervoor dat alle informatie beschikbaar is om een bezwaar goed te behandelen en u geeft bezwaarmakers voldoende gelegenheid om hun onvrede kenbaar te maken. U zorgt voor een helder, goed onderbouwde uitspraak op bezwaar - op die manier voorkomt u onnodige lange procedures. Mocht het toch een langer verhaal worden, dan voert u de procedures in hoger beroep - en verder - uit.

Als juridisch collega bent u daarnaast in staat om collega's en andere partijen goed te adviseren over complexere WOZ-vraagstukken met juridische haken en ogen. 

De opleiding bereidt u helemaal voor op het examen WOZ-juridisch specialist vaktheorie van het SVMNIVO - dit is het erkende examen waar al deze kennis wordt getoetst.

Beroepsperspectief

Na deze opleiding kunt aan de slag bij een gemeente, provincie of vergelijkbare organisatie. U ondersteunt uw collega's bij hun werk aan de WOZ-dossiers en behandelt de bezwaren. 

Ook detacheringsbureaus zoeken nogal eens medewerkers die (tijdelijke of uiteindelijk als vaste medewerker) inspringen bij een lokale overheid. Dat is voor u als WOZ-juridisch specialist met erkende papieren geen enkel probleem; u weet alles over de WOZ-procedures en de communicatie belanghebbenden die daarbij komt kijken.


Individueel of als team te volgen

Boek deze WOZ-opleiding los of schrijf uzelf in samen met uw collega's.

Inschrijven? 

Neem contact op met onze studieadviseurs

Zij kunnen u vertellen hoe het staat met de lesplanning voor individuele inschrijvingen en groepsinschrijvingen.


 

Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste aanbiedingen en startdata!

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

Startdata en steden worden later bekend gemaakt.

Lessen opleiding WOZ-juridisch specialist

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Objectkenmerken - algemeen
 • Objectkenmerken - verdieping
 • Procedures
 • Taxatie - algemeen
 • Wet- en regelgeving - algemeen
 • Wet- en regelgeving - verdieping woningen
 • Wet- en regelgeving - verdieping niet-woningen

 

Volgens de kwalificaties van de Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt gemeenten op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken (kortweg: Wet WOZ).

Deze instelling heeft kwalificatiedossiers gemaakt voor alle beroepen in de WOZ-wereld. In het kwalificatiedossier 'WOZ-juridisch specialist' staan de leerresultaten die iemand moet bereiken als hij een professionele WOZ-medewerker wil zijn. 

In het dossier staat ook hoe dit wordt getoetst in een kennistoets. Het examen 'WOZ-juridisch specialist vaktheorie' bij SVMNIVO is helemaal gebaseerd op de kwalificaties van de Waarderingskamer.

 

Lesmethode en docent

Wij geloven in klassikaal onderwijs.

Tijdens de lessen komen de theorie, begrippen en oefenopgaven aan bod. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen. U werkt regelmatig in subgroepen aan opgaven of casussen uit de praktijk. 

Thuis maakt u opdrachten en neemt u de lesstof door. U krijgt toegang tot een persoonlijke digitale leeromgeving. Hier kunt u lesmateriaal bekijken en downloaden, waar en wanneer u wilt. Ook kunt u soms online overleggen met uw docent.

Bij deze opleiding krijgt u bovendien toegang tot extra digitale oefenstof waarmee u in aanloop naar uw examen uw kennis kunt testen. 

Alle docenten van IPD hebben ruime praktijkervaring en brengen deze met plezier over in de klas. Ze hebben oog voor uw persoonlijke leervragen en doen er alles aan om u te laten slagen voor het examen. Docenten bij IPD worden jaarlijks  gecertificeerd om les te mogen geven.

Niveau

Om de kwalificatie WOZ-juridisch specialist te krijgen, moet u wel eerst aantoonbaar de basiskennis van een WOZ-medewerker beheersen. Hiervoor bestaat sinds kort het examen 'Basismodule WOZ'. Buiten deze voorkennis helpt het natuurlijk als u enige ervaring of affiniteit heeft met werken bij de lokale overheid of enige juridische kennis. Maar dat laatste is geen vereiste om aan deze opleiding te starten.

Het niveau van deze basismodule is vergelijkbaar met hbo- werk- en denkniveau.

 

Vooropleiding


Examen

U wordt voorbereid op het examen WOZ-juridisch specialist vaktheorie van SVMNIVO. Dit is een digitale toets met gesloten vragen. Deze toets legt u af in een van de examenlocaties van SVMNIVO. 

U krijgt vragen in de volgende categorieën:

 • Specialisatie Objectkenmerken - algemeen en verdieping
 • Specialisatie Procedures
 • Specialisatie Taxatie - algemeen
 • Specialisatie Wet- en regelgeving - algemeen, verdieping woningen, verdieping niet-woningen

Al deze onderwerpen worden inhoudelijk behandeld tijdens de opleiding (zie Lessen). U krijgt o.a. kennisvragen en toepassingsvragen.

 

Gratis examentraining

Aan het eind van de opleiding verzorgt IPD een gratis examentraining, waarbij alle belangrijke punten nog eens de revue passeren. Zo bereidt u zichzelf optimaal voor op het examen.

 

Werk en vervolg

Met de vaktheorie WOZ-juridisch specialist kunt u aan de slag als medewerker bij een lokale overheid. Of bij een samenwerkingsorganisatie die voor gemeenten de bezwaarprocedures rond de WOZ behandelt. Na het SVMNIVO-examen volgt nog een toetsing van praktijkvaardigheden. De verschillende partijen uit de WOZ/taxatie-branche overleggen op dit moment over hoe deze toetsing eruit komt te zien.

Na de opleiding kunt u zich verder ontwikkelen tot bijvoorbeeld:

 • WOZ-taxateur woningen
 • WOZ-taxateur niet-woningen
 • WOZ-gegevensbeheerder
 • WOZ-coördinator interne beheersing