Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Zomercursus Tuinarchitectuur

 • Digitale leeromgeving
 • Les van een professioneel ontwerper
 • 12 dagen in juli en augustus
 • Een vlot studietempo, 12 lessen
 • Direct aan de slag met een erkend diploma
 • Veel ontwerpen en tekenen

Zomercursus Tuinarchitectuur

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

Zomercursus Tuinarchitectuur: voed uw groene vingers!

Als u van uw creatieve groene vingers uw beroep wilt maken, is de opleiding Tuinarchitectuur de ideale start. Waarschijnlijk hoort u vaak vanuit uw directe omgeving ‘dat talent voor tuinen, daar moet je iets mee!’ en geniet u van het geven van tuinadvies. Met een diploma Tuinarchitectuur verbindt u creativiteit aan professionaliteit. U bent na het behalen van het examen officieel tuinontwerper en in staat om een professioneel tuinontwerp te maken en de uitvoering te begeleiden. U kunt uitstekend rekening houden met de beleving van een tuin door de eigenaren. Ook weet u alles over de praktische kant van tuinen. U kent alle planten en weet hoe deze het beste tot hun recht komen.

De voordelen van de zomeropleiding tot tuinontwerper

De opleiding verbindt creativiteit en professionaliteit. Als u kiest voor de zomeropleiding, dan heeft u twee dagen per week op maandag en dinsdag les. U bereidt de lessen thuis voor met leeswerk en tekenopdrachten en in de les bespreekt u het huiswerk en de theorie. Ook kunt u zelf inspiratie opdoen door tuinen en tuincentra te bezoeken. Na de opleiding bent u direct klaar om als tuinontwerper aan het werk te gaan.

Lesrooster

Lesnr:datumdagweek
115 Jul 19ma29
216 Jul 19di29
322 Jul 19ma30
423 Jul 19di30
529 Jul 19ma31
630 Jul 19di31
705 Aug 19ma32
806 Aug 19di32
912 Aug 19ma33
1013 Aug 19di33
1119 Aug 19ma34
1220 Aug 19di34
 

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

Werk

Veel carrièremogelijkheden met een mooi salaris
De tuin van particulieren, bedrijven én gemeenten is een belangrijk middel om een eerste indruk achter te laten. Daarom wordt het ontwerpen van een representatieve en functionele tuin vaak overgelaten aan een professional. Met de opleiding Tuinarchitectuur kunt u dus veel kanten op. U kunt tuinontwerper, tuinadviseur of groenspecialist worden. U kunt ervoor kiezen om in dienst van een ontwerpbureau, hoveniersbedrijf of gemeente te gaan werken of misschien wel als zelfstandige vanuit uw eigen bedrijf.

Als professional heeft u inzicht in het ideale gebruik van kleur, vorm en stijl. U speelt met vorm en verhoudingen, trends en past dit alles natuurlijk aan op de wensen van uw opdrachtgever. Uw ontwerpen zijn afgestemd op de lifestyle, ambities en persoonlijke smaak van uw klant. Ook bent u in staat om uw ontwerp op een overtuigende manier te presenteren aan de opdrachtgever, zodat de klant zich kan inleven in het ontwerp.

Lessen

Inspirerende lessen
Tijdens de lessen komen de theorie, begrippen en ontwerpopdrachten aan bod. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen naar aanleiding van de stof. Vervolgens maakt u thuis opdrachten en neemt u de leerstof door. De lessen zijn ook bedoeld om contact te maken met docent en medeleerlingen. Met uw medeleerlingen bouwt u een mooi netwerk op.

Modern studeren bij IPD
U krijgt toegang tot een persoonlijke digitale leeromgeving. Hier kunt u lesmateriaal downloaden en overleggen met uw docent. IPD biedt u dus alle voordelen van klassikaal onderwijs + gratis digitale extra’s.

De inhoud van de opleiding
De opleiding sluit volledig aan bij het examen van EHCB en bestaat uit de volgende onderwerpen:

Tuingeschiedenis

 • Historische en eigentijdse tuinstijlen

Tuinelementen en -constructies

 • Steensoorten en materiaalkennis
 • Niveauverschillen en afscheidingen
 • Vijvers en zwembaden

Natuurlijke elementen

 • Zon, schaduw en bodem
 • Dieren en insecten
 • Ecologisch tuinieren

Beplanting

 • Plantenkennis
 • Composities met planten (lijnen vormen, kleuren)
 • Beplantings- en snoeitechnieken

Het ontwerpproces

 • Analyseren van de opdracht en visie ontwikkelen
 • Presenteren en toelichten van uw plannen
 • Budgetteren en calculeren

Vervaardigen van:

 • Schaaltekeningen
 • Ontwerpplattegrond
 • Isometrie
 • Beplantingsplan en beplantingslijst

Bijzonderheden

Getoetste kwaliteit
De kwaliteit van IPD wordt continu door verschillende externe instanties bewaakt en objectief beoordeeld. Dat deze instanties IPD goed vinden, blijkt uit de volgende erkenningen van IPD: een ISO certificaat, inschrijving bij NRTO, opname in het register CRKBO en een goede beoordeling van inspectie-instituut DEKRA.

Gratis studieadviesgesprek
IPD biedt u altijd de mogelijkheid om het studiemateriaal geheel vrijblijvend op het hoofdkantoor in Utrecht in te zien. Daarbij krijgt u een gratis gesprek met een studieadviseur, om samen te bekijken welke opleiding en welk traject het beste bij u past.

Docent

Gecertificeerde en ervaren docenten
IPD zet alleen ervaren docenten voor de klas, dus u kunt altijd vertrouwen op de kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat docenten zich blijven ontwikkelen, zet IPD een uniek beoordelingssysteem in. Dit systeem is ISO gecertificeerd. Het houdt in dat IPD en collega-docenten elkaar toetsen, bijscholen en scherp houden. Vakkennis is natuurlijk een vereiste, maar IPD let er ook op dat een docent weet te boeien, inspireren, activeren en stimuleren. We vragen onze docenten dus altijd om een maximale inzet.

Altijd up-to-date
De docenten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in het vakgebied, dus deze komen voorbij tijdens de lessen. Hierdoor bent u na de opleiding niet alleen in het bezit van een erkend diploma, maar ook op de hoogte van de meest actuele praktijk!

Examen

Examen doen bij een onafhankelijk examenbureau
Het erkende examen wordt afgenomen door het onafhankelijke Examenbureau voor Handelsopleidingen en Creatieve Beroepen (EHCB) en het onafhankelijke examenbureau CreatiefNivo. Na de opleiding kunt u het examen ‘Tuinarchitectuur: tuinontwerper’ en eventueel ook het examen ‘Plantenkennis’ doen. U bent zelf verantwoordelijk voor de inschrijving voor het examen en de examenkosten.

Het examen tuinontwerper
Het examen ‘Tuinarchitectuur: Tuinontwerper’ bestaat uit twee onderdelen bij het examenbureau EHCB: een praktijkdeel en een theoriedeel. Voor het praktijkdeel krijgt u 8 weken voor de examendatum een eindopdracht die u thuis zelfstandig uitwerkt. U maakt een compleet tuinontwerp dat u tijdens het examen presenteert. Dit is dus een mondeling examen. Let op: bij examenbureau CreatiefNivo hoeft u uw portfolio niet mondeling te verdedigen.
Het schriftelijke deel bestaat uit 40 meerkeuzevragen en praktische opdrachten zoals een ontwerp tekenen en een beplantingsplan maken. Met het diploma op zak, mag u uzelf Tuinontwerper noemen en kunt u aan het werk!

Het examen plantenkennis
Voor dit EHCB examen krijgt u eerst een dictee met plantennamen en hun vertalingen, waarna u multiple choice-vragen maakt over de planten en hun achtergrond; u laat daarmee zien dat u de planten kent en herkent. Bij het CreatiefNivo examen maakt u alleen meerkeuzevragen. 
Tijdens de lessen wordt basale aandacht besteed aan plantenkennis, u krijgt de handvaten waarmee u thuis verder kunt studeren. Onderdeel van het lesmateriaal is een cd-rom met planten die u ter voorbereiding op dit examen kunt gebruiken.

Inschrijving en investering

Zomercursus Tuinarchitectuur

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

+

Totale investering:€1.365,00

Looptijd:4 maanden

Bedrag per maand incl. lesmateriaal:€361,50

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

Termijn vergoeding:€81,00

+

Totale investering:€1.446,00

 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor en leslocatie Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Kantoor en leslocatie Amsterdam
Jan Evertsenstraat 773
1061 XZ Amsterdam

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:   DEUTNL2N
IBAN: NL09DEUT0556230140

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: