Duurzaamheid staat centraal in de opleiding Ecologisch Tuinontwerper. Opdrachtgevers (zowel particulieren als bedrijven) zoeken steeds meer naar duurzame tuinoplossingen. Tijdens de opleiding leer je hoe je klimaatbestendige tuinen kunt inrichten en welke ecologische en duurzame ontwerpmethodes er zijn. Werk tijdens de opleiding aan je portfolio en ontwikkel je tot een ontwerper die de wensen van de klant kan vertalen tot een inspirerend en ecologisch verantwoord tuinontwerp!

Opleiding Ecologisch Tuinontwerper volgen bij IPD Opleidingen

  • Klassikale lessen en persoonlijke begeleiding
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Europees erkende opleiding
  • Asociate Degree-niveau
  • Examengarantie: onbeperkt examentraining tot je het examen haalt

Opleiding Ecologisch Tuinontwerper

Vakgebied
Ecologie

Opleidingsniveau
NLQF5 / HBO niveau

Volgend startmoment

10 september 2024

Leslocaties
5 in Nederland

Opleidingsduur
12 maanden

Beoordeling

Opleiding Ecologisch Tuinontwerper

Duurzaamheid staat centraal in de opleiding Ecologisch Tuinontwerper. Opdrachtgevers (zowel particulieren als bedrijven) zoeken steeds meer naar duurzame tuinoplossingen. Tijdens de opleiding leer je hoe je klimaatbestendige tuinen kunt inrichten en welke ecologische en duurzame ontwerpmethodes er zijn. Werk tijdens de opleiding aan je portfolio en ontwikkel je tot een ontwerper die de wensen van de klant kan vertalen tot een inspirerend en ecologisch verantwoord tuinontwerp!

Opleiding volgen bij IPD Opleidingen

  • Klassikale lessen en persoonlijke begeleiding
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Europees erkende opleiding
  • Asociate Degree-niveau
  • Examengarantie: onbeperkt examentraining tot je het examen haalt

Praktische opleiding informatie

Praktische opleiding informatie

Opleidingsvarianten

De opleiding bestaat uit 5 modules: ontwerpen, bodem & constructies, beplanting, ecologie en klant & wet.

Je begint altijd met de module Ontwerpen. De module Ontwerpen wordt vaak alleen in Utrecht op donderdag gegeven. De overige modules kun je dan in de plaats (en op de dag) van je keuze volgen. 

Kies hieronder de juiste opleidingsvariant en meld je aan:

Bij de opleiding voor het Praktijkdiploma Ecologisch Tuinontwerper leer je om een ecologische tuin te ontwerpen van begin tot eind. Je krijgt de theorie en oefent met alle praktische vaardigheden voor een bloeiende carrière in het duurzame tuinontwerp.

Anders dan bij de ‘gewone’ tuinopleiding, kijk je vanaf het eerste moment ook naar duurzaamheid: je neemt eigenschappen van de natuurlijke omgeving als uitgangspunt en gaat van daaruit tuinen, parken of groengebieden (her)ontwerpen. Je krijgt uitgebreide kennis van plantensoorten – ook de specifiek inheemse soorten – en maakt kennis met tuinstijlen en materialen. Je gaat uiteraard veel ontwerpen en schetsen.

Je leert je plannen te presenteren, hoe je ze toetst aan wet- en regelgeving en met allerlei partijen samen je ontwerp uitvoert en afrondt. Je krijgt verdiepende kennis over duurzame tuinontwerpen en onderhoud en de bijbehorende praktijkvaardigheden. Na afronding van de opleiding weet jij hoe je als ecologisch tuinontwerper bij iedere opdracht een steentje kan bijdragen aan een klimaatbestendigere leefomgeving.  

Niveau 

De opleiding heeft een NLQF-niveau 5 (= associate degree, tussen mbo-4 en hbo-niveau). De opleiding leidt op voor het diploma Ecologisch Tuinontwerper (ET) op NLQF niveau 5. Dit diploma is ingeschaald op niveau 5 van het NLQF door het Nederlands Kwalificatie-raamwerk NLQF en daarmee tevens in het Europees kwalificatieraamwerk EQF. De inschaling maakt het mogelijk het niveau te vergelijken met het niveau van kwalificaties niet alleen in Nederland, maar in heel de Europese Unie.  

Programma 

De opleiding bestaat uit 5 modules. Je begint altijd met de module Ontwerpen. De module Ontwerpen wordt vaak alleen in Utrecht gegeven. De overige modules kun je dan in de plaats van je keuze volgen. 

Module 1: Ontwerpen 

  • Stappenplan ontwerpen, Ontwerpproces 
  • Ontwerpleer, Perspectief 
  • Tuinstijlen en -typen
  • Inspiratie en praktijkopdrachten 

Module 2: Bodem & constructies 

  • Bodem en bodemvoedselweb
  • Voedingsstoffen en bemesting 
  • Materialen & Constructies, en technisch ontwerp

Module 3: Beplanting 

  • Beplantingsplan 
  • Eetbare vaste planten en gildes 
  • Planten, Evolutie en fysiologie 
  • Plantenoverzicht 

Module 4: Ecologie 

  • Ecologie (biodiversiteit, milieu, biotopen, etc.) 
  • Waterelementen en waterbeheer 
  • Groene netwerken en gezonde stedelijke gebieden
  • Onkruiden, ziekten & plagen 

Module 5: Klant & Wet 

  • Klantcommunicatie 
  • Financieel (offerte, calculatie, aanbesteding, onderhoud/beheer) 
  • Wetgeving & Profilering

Studiebelasting

Bij de opleiding Ecologisch Tuinontwerper besteed je naast de les gemiddeld 6 uur per week aan huiswerk en zelfstudie. Hoeveel de studiebelasting voor jou precies zal zijn, wordt door veel zaken beïnvloed (zoals je vooropleiding, hoe druk je het thuis hebt, je studievaardigheden enz.).

Beroepsperspectief

Na het behalen van het diploma kun je aan de slag als zelfstandig Ecologisch Tuinontwerper of gaan werken binnen een groene organisatie. Dit kan zowel een commercieel als een ideëel ecologisch bedrijf zijn. Er is momenteel een tekort aan mensen die ecologische tuinen en parken kunnen ontwerpen in Nederland. Vooral tuinontwerpers met specialistische kennis en vaardigheden worden goed beloond. Het Europees erkende diploma Ecologisch Tuinontwerper biedt dus uitstekende carrièremogelijkheden!

Docenten Ecologisch Tuinontwerper

Met de opleiding van IPD lift je mee op de vele ervaringen van onze docenten en kennis van hun vakgebied. IPD gaat zeer zorgvuldig om met de selectie van docenten en zorgt ervoor dat zij zich continu ontwikkelen. Het docententeam Ecologisch Tuinontwerper bestaat onder andere uit de volgende docenten:

Chris de Waard
Hoofddocent Chris is zelfstandig ontwerper, trainer en docent. Hij heeft een passie voor ecosystemen, planten(gildes) en op de natuur geënte ontwerpprincipes. Met zijn ontwerpen combineert hij het beste van twee werelden: ecologie en tuinarchitectuur. Het is zijn missie om ecologische tuinen breder gangbaar te maken. Hij richt zich als natuurwetenschapper op ecosysteemherstel, het tegengaan van verwoestijning, meer biodiversiteit en bodem(voedselweb)advies, met name in Zuid-Europa. Hij heeft mede de opleiding Ecologisch tuinontwerper ontwikkeld.

Gitta Pardoel
Gitta is van jongs af aan gek op tuinen en…. op verhalen. Verhalen hebben het avontuur om de typische kenmerken van een plek te accentueren en te specificeren. Bij het vertellen, illustreren en ontwerpen van verhalen komen haar liefde voor de natuur, verhalen en creativiteit samen. Op alle drie de vlakken heeft zij kennis en ervaring opgedaan. Na de TU Delft (architectuur, urban en interior design en landschapsarchitectuur) heeft zij lange tijd gewerkt als ontwerper. Gebruik maken van creativiteit heeft zij ontwikkeld door de kunstacademie en een masteropleiding in kunst en haar kennis van de natuur d.m.v. een hoveniersopleiding. Zij geeft al lange tijd les in ruimtelijk (verhalend) ontwerp en illustratie en visualisatie. Zij heeft naast het doceren ook een eigen studio: paradijs-tuin.

Frouke Russchen
Als ervaren kunstdocent leert Frouke je graag schetsen en perspectief tekenen. Door te oefenen met verschillende technieken en materialen kun je je eigen stijl ontwikkelen en leer je je ideeën op papier te zetten en te verbeteren. Zij geeft veel kunstlessen en les over zwerfafval aan jongeren. Naast doceren maakt zij tekeningen en designobjecten in opdracht en voor haarzelf. Zij gebruikt hiervoor regelmatig gerecyclede materialen en planten die zij red van het grofvuil. Haar huis en tuin staan er vol mee! In de laatste 2 jaar is zij van Vietnam terug naar huis gefietst. Zij neemt veel van wat zij gezien heeft mee in de keuzes die zij nu maakt qua impact die zij heeft op de natuur. Dit zie je ook terug in haar ontwerpen. Frouke: “Het is goed om ons bewust te zijn van onze ecologische voetafdruk, vandaar dat deze tuinarchitectuur studie ook zo van belang is! Ik werk graag met jullie samen aan een groene wereld!”.

Guido Verburg
Guido is ecoloog. Hij is Master of Science in biodiversiteit, natuur en ecosysteem gezondheid. Hij heeft zijn eigen adviesbureau voor ecologie in de stedelijke omgeving: Verwilder de Stad! Daarnaast is hij als stadsvogeladviseur actief voor Vogelbescherming Nederland.

 

Marijke Langeveld
Marijke geeft les in de modules Ecologie, Bodem en Beplanting bij de opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper. Als bioloog heeft zij veel kennis van de verbanden en processen die in de natuur plaatsvinden. Tijdens de opleiding draagt zij haar kennis over en geeft zij handvatten, waarmee je een ontwerp kunt maken dat werkt met de natuur. Marijke: “Al sinds jonge leeftijd ben ik veel in tuinen en in de natuur geweest en denk ik na over de plek die de mens in de natuur heeft of kan hebben. Dat begint met het maken van verbinding. Dat kan door simpelweg regelmatig buiten te zijn, maar ook door iets te maken uit natuurlijk materiaal of te tekenen of fotograferen. Een tuin is de plek waar mens en natuur samen (kunnen) komen”.

Heb je in de tussentijd al een vraag over de opleiding Ecologisch Tuinontwerper? Neem contact op met een van onze studieadviseurs.

Ecologisch Tuintontwerper examen

Je doet examen via IPD Opleidingen. Het examen bestaat uit de volgende onderdelen: 

Examen 1: Theorietoets 
De theorietoets bestaat uit 50 multiple choice vragen plantenkennis en -herkenning en 5 open vragen over toegepaste plantenkennis/-kunde (microklimatologie). Beide onderdelen tellen voor 50% mee in het eindcijfer voor de kennistoets.  

Examen 2: Essaytoets 
Je schrijft een essay over een zelfgekozen ontwerp uit je portfolio. Je beschrijft wat je zou kunnen verbeteren aan het gekozen ontwerp.  

Examen 3: Eindopdracht & presentatie 
Aan de hand van een ontwerpcasus ontwerp je in tien weken een ecologische tuin. Je maakt een ontwerp met een verklarend rapport en bestek- en aanbestedingsprocedure. Ook evalueer je de casus en je aanpak in een evaluatieverslag. In het eindgesprek presenteer en verdedig je het ontwerp en de keuzes die je hebt gemaakt.  

Dagopleiding Avondopleiding
Lesgeld
€ 3.305,00
€ 3.305,00
Lesmateriaal € 192,00 € 192,00
Examen: essaytoets
€ 110,00
€ 110,00
Examen: eindopdracht incl. presentatie
€ 395,00
€ 395,00

Examengeld
Het examen bestaat uit drie onderdelen, een essaytoets, een eindopdracht inclusief presentatie en een theorietoets. De kosten voor de essaytoets en de eindopdracht betaal je tijdens de opleiding aan IPD bij afname van dezeexamens. De theorietoets maak je online bij ITS-examenbureau. Aan ITS-examenbureau betaal je ook de kosten van de theorietoets. Indicatie huidige kosten theorietoets 70 euro.

Meer weten over deze opleiding?

De opleiding Ecologisch Tuinontwerper is dé opleiding om Ecologisch Tuinontwerper te worden. Wil je meer weten over deze opleiding? Vraag direct de brochure aan voor meer informatie over de opleiding Ecologisch Tuinontwerper.

Ervaringen

Ik ben met deze opleiding gestart om meer te weten over hoe ecologie werkt in een tuin van een normaal gezin. Gaaf om te leren hoe je met kleine aanpassingen een grote ecologische verschillen kan maken!

Sanne Verbeek (37), Alumni Ecologisch Tuinontwerper

Erg leerzaam, een lekker tempo, gevarieerd. Een prima docent met jaren ervaring. Veel kennis.

Marion Bosman (49), Alumni Ecologisch Tuinontwerper