Boekhouder worden – wat is ervoor nodig?

Met een diploma boekhouden kunt u boekhouder worden. Dat spreekt voor zich. Welk diploma of welke diploma’s heeft u daarvoor precies nodig? En niet onbelangrijk: hééft u eigenlijk wel een diploma nodig? Op deze pagina beantwoorden we de veelvoorkomende vragen rond het beroepen boekhouder en accountant. Boekhouder worden is relatief eenvoudig, accountant worden kost u meer studietijd en geld.

 

Populaire opleidingen voor boekhouders


Iedereen mag boekhouder worden

Stel: u heeft zich een beetje verdiept in het vakgebied en de regels waaraan een goede boekhouding voldoet, mag u dan het bordje ‘boekhouder’ naast de voordeur hangen? Ja, dat mag. Net zoals een loodgieter, een timmerman en een makelaar ook zouden mogen doen. Er zijn heel veel beroepen die iedereen gewoon mag uitoefenen zonder erkende papieren. 

Haal uw diploma’s

Het is echter niet slim om boekhouder te worden zonder uw erkende diploma boekhouden. Allereerst vragen werkgevers altijd om diploma’s. Het wordt niet altijd even streng gecontroleerd, maar er wordt gewoon van uitgegaan dat u uw examens heeft gedaan en uw diploma heeft gehaald. 

Een tweede reden om een goede opleiding te doen: via uw opleiding leert u collega-boekhouders kennen en start u een netwerk van professionele collega’s die u verder kunnen helpen als het nodig is. 
Het derde argument: als u lid wilt worden van een beroepsvereniging, is dat welhaast onmogelijk zonder de geschikte papieren. Bij boekhouders valt dit nog enigszins mee, maar als u echt door wil stromen naar het vak van accountant is de beroepsvereniging belangrijk. Account worden mag u overigens niet zonder erkende papieren, ofwel, deze titel is wél beschermd

De laatste reden om uw diploma’s te halen is een beetje flauw maar logisch: waarom zou u het niet doen? Via korte, uitstekende opleidingen met aansluitende examens kunt u boekhouder worden op alle niveaus, van beginner/assistent tot managementniveau. Dat is simpelweg de snelste weg en vaak ook de meest motiverende weg. Een opleiding ‘boekhouder worden’ met begeleiding vergroot de kans enorm dat u het examen ook daadwerkelijk haalt – in tegenstelling tot thuisstudies.

 

Niveau assistent-boekhouder

Basiskennis Boekhouden (BKB) en Basiskennis Calculatie (BKC)

Boekhouder worden begint bij de eerste stap: de basis. Bij de opleidingen BKB en BKC leert u de basistaken van een boekhouder. Journaalposten maken, een balans opstellen en eenvoudige kostprijsberekeningen maken. U kunt de opleidingen apart volgen, maar samen vormen ze een ijzersterke combinatie, want ze vullen elkaar aan: het boekhoudsysteem plus de bijbehorende berekeningen. Na de twee examens mag u zich Assistent Boekhouder/ Financial Assistant noemen. Overigens kunt u deze eerste stap ook overslaan, als u enige kennis heeft van boekhouden of als u een stevig studietempo aan kunt.

 


Bestel nu onze uitgebreide brochures!

makelaar-worden-brochure

Niveau boekhouder

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

Hét praktijkdiploma voor de boekhouder die snel aan de slag wil met het vak heet, hoe verrassend: Praktijkdiploma Boekhouden. Met dit diploma kunt u zelfstandig de boekhouding doen bij een klein of middelgroot bedrijf. U volgt een aantal modules en doet voor elke module examen. De 3 deelexamens leveren gezamenlijk het praktijkdiploma op. De totale klassikale opleiding kunt u al in 14 weken afronden. Als u in de avond studeert, moet u rekenen op 24 weken. Wilt u boekhouder worden, dan is PDB dé opleiding om mee te starten, zeker als uw basisopleidingsniveau voldoende is. Als u helemaal geen kennis heeft van boekhouden en calculatie, of u vindt studeren lastig, dan adviseren we om eerst BKB en BKC te doen. Als u wél deze korte opleidingen doet, maar u doet gaan examen, dan is dat geen probleem voor het vervolg: om mag dan gewoon doorstromen naar een opleiding PDB.

 


Niveau manager 

Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) 

Veel cursisten bij IPD zetten al vrij snel ook de volgende stap: de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie. Dat is boekhouder worden op niveau. MBA’ers zijn vaak de administratieve spil in een bedrijf, werken zelfstandig of sturen een team aan. Bent u praktijkgericht en wilt u echt stappen zetten in de administratie? Dan is MBA uw doel! U volgt een aantal modules en doet voor elke module examen. De 4 deelexamens leveren gezamenlijk het diploma op. Bij IPD kunt de dagopleiding MBA binnen 16 of 20 lesweken afronden.  De avondopleiding duurt iets langer, 28 weken.

 


Nu is er ook:

Boekhouden All-in 

In de all-in-opleidingspakketten zit alles wat u nodig heeft voor een bloeiende boekhoudcarrière. Opgeteld bent u met zo'n totaalpakket het meest voordelig uit! Lessen, oefentoetsen, examens, catering, lesmateriaal, persoonlijke begeleiding, mogelijke stageplekken... het hoort er allemaal bij. U kunt verschillende opleidingen combineren en zo uw eigen opleidingslijn uitstippelen. Van basisniveau tot managementniveau, met een mogelijke upgrade naar beroepsethiek (bachelorniveau).

> Bekijk het opleidingsoverzicht Boekhouden All-in

Niveau accountant

De bevoegdheden van een accountant en die van een boekhouder verschillen. Een accountant mag alle taken doen die een boekhouder ook doet, maar omgekeerd is dat niet het geval. Meestal controleert de accountant het werk van de boekhouder en geeft hij of zij de ‘accountantsverklaring’ af, waarmee wordt gegarandeerd dat de boekhouding aan de regels voldoet. Accountant is wél een beschermde titel. Qua niveau functioneert de accountant dus nog een stap hoger dan de MBA-boekhouder. Wilt u accountant worden, dan is daarvoor nog meer opleiding nodig. U kunt accountsopleidingen doen bij een hbo, dan wordt u accountant-administratieconsulent (AA). Als u register-accountant (RA) wilt worden, doet u een masteropleiding op een universiteit. U volgt de vakken op een hbo (of universiteit) en vervolgens doet u examen bij de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Deze organisatie schrijft u bij in het accountantsregister. 

 

 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30 Phone
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor en leslocatie Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Kantoor en leslocatie Amsterdam
Jan Evertsenstraat 773
1061 XZ Amsterdam

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:    INGBNL2A
IBAN: NL28 INGB 0006 5298 47

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: