Ben je nieuwsgierig naar hoe zakelijk inzicht en artistieke flair samenkomen om lucratievere oplossingen te creëren? Wil jij je ook in zakelijk opzicht kunnen onderscheiden? Hecht jij waarde aan het stimuleren van creativiteit binnen de ondernemingswereld? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is de opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen jouw volgende stap! Tijdens deze unieke opleiding ontwikkel je de essentiële vaardigheden om van je creativiteit ook een zakelijk succes te maken!

 • Klassikale lessen

 • Intensieve ondersteuning

 • Beschikbaar in Utrecht (Oud-Laen)

 • Opleiding wordt aangeboden op Bachelor-niveau

 • Examengarantie: onbeperkte examentraining tot je slaagt

Opleiding Ondernemerschap voor Creatieve beroepen

Vakgebied
Creatief

Opleidingsniveau
NLQF6/Bachelor-niveau

Volgend startmoment
Oktober 2023

Leslocatie
Utrecht (Oud-Laen)

Opleidingsduur
3-4 maanden

Beoordeling

Opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen

Ben je nieuwsgierig naar hoe zakelijk inzicht en artistieke flair samenkomen om lucratievere oplossingen te creëren? Wil jij je ook in zakelijk opzicht kunnen onderscheiden? Hecht jij waarde aan het stimuleren van creativiteit binnen de ondernemingswereld? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is de opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen jouw volgende stap! Tijdens deze unieke opleiding ontwikkel je de essentiële vaardigheden om van je creativiteit ook een zakelijk succes te maken!

Opleiding volgen bij IPD Opleidingen

 • Klassikale lessen

 • Intensieve ondersteuning

 • Beschikbaar in Utrecht (Oud-Laen)

 • Opleiding wordt aangeboden op Bachelor-niveau

 • Examengarantie: onbeperkte examentraining tot je slaagt

Praktische opleidinginformatie

Praktische opleiding informatie

De opleiding bestaat uit 10 lesdagen die een mix zijn van theorie en praktijk.

Omdat we met een kleine groep werken is het belangrijk dat je je op tijd aanmeldt. In oktober starten we met een groep

Meld je dus nu aan!

Er zijn genoeg redenen aan te wijzen voor om de opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen te volgen. Hieronder zijn de belangrijkste redenen weergegeven:

De kloof tussen Creativiteit en Zakelijk Inzicht: is groot: Veel getalenteerde mensen in de creatieve sector hebben veel creatieve vaardigheden en kennis, maar missen noodzakelijke vaardigheden die nodig zijn om hun passie om te zetten in een rendabele onderneming. Deze opleiding overbrugt die kloof.

Toenemende Concurrentie: Er werken in Nederland meer dan 600.000 mensen in de creatieve sector. Om succesvol te zijn, moeten creatieve professionals zich niet alleen onderscheiden met hun talent, maar ook met hun zakelijk inzicht en ondernemersvaardigheden.

Complexiteit van de Creatieve sector: De creatieve sector kent veel specifieke uitdagingen, zoals intellectueel eigendom, merkpositionering, en klantenbinding. Een opleiding die zich specifiek richt op deze sector kan helpen deze uitdagingen aan te gaan.

Behoefte aan Diversificatie: De economische realiteit kan fluctueren, en creatieve professionals moeten voorbereid zijn op het diversifiëren van hun inkomstenbronnen, het herkennen van nieuwe marktkansen en het aanpassen van hun zakelijke modellen.

Snel Ontwikkelende Markt: Met de opkomst van digitale platforms, sociale media en nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie, moeten creatieve professionals up-to-date blijven met trends en technologieën die hun sector beïnvloeden.

Noodzaak van Netwerken: Netwerken is cruciaal in de creatieve sector. Door in een opleidingsomgeving te zijn, kunnen deelnemers waardevolle professionele relaties opbouwen die hun carrière ten goede komen.


Risico:
Creatieve ondernemers lopen vaak tegen specifieke zakelijke risico’s aan, zoals onbetaalde facturen van klanten, schommelende marktvraag, of contractuele geschillen. Kennis van risicobeheer en relevante verzekeringen kan hen helpen zichzelf en hun bedrijf te beschermen.

Noodzaak van Effectieve Communicatie: Als adviseur in de creatieve sector is het van essentieel belang om zowel luistervaardigheden als overtuigingsvaardigheden te hebben. Deze opleiding helpt professionals hun adviesvaardigheden te verbeteren.

Veranderende Regelgeving: Net als in andere sectoren kunnen veranderingen in regelgeving, belastingen of bedrijfsstructuren invloed hebben op de creatieve industrie. Een grondig begrip van deze aspecten kan helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Binnen deze opleiding verdiep je je in het ondernemerschap en krijg je dus de tools om goed te ondernemen maar ook om anderen daarin te adviseren. Gedurende de cursus verfijn je vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle loopbaan in de creatieve wereld. Waar traditionele ondernemersopleidingen een breed spectrum bestrijken, zoomen wij specifiek tijdens de opleiding in op de creatieve sector.

Zodra je de opleiding afrondt, beschik je dus over het inzicht om als creatief ondernemer elke gelegenheid optimaal te benutten.

Beroepsperspectief: De creatieve sector biedt in Nederland aan honderdduizenden mensen werkgelegenheid maar het blijft vaak lastig om er een goed boterham aan over te houden. Creatieve mensen die meer weten van ondernemerschap zijn net iets succesvoller dan de “concullega”

Niveau van de les: De lessen worden gegeven op bachelorniveau. Om de lessen goed te kunnen volgen heb je een denkniveau op bachelorniveau nodig.


Programma

Lesdag 1: Start Je Onderneming

 • Introductie
 • Wat is mijn propositie?
 • Proces van het opzetten van een onderneming
 • Kiezen van een bedrijfsstructuur en regelgeving

Lesdag 2: Ondernemingsplan & Financiën 101

 • Het belang van een goed ondernemingsplan
 • Opstellen van een solide bedrijfsplan
 • Inleiding tot boekhouden en financiële rapportages
 • Jaarverslagen lezen en interpreteren

Lesdag 3: Financieel Management & Financieringsopties

 • Begrip van ondernemingsfinanciën
 • Crowdfunding, leningen, en alternatieve financieringsopties
 • Hoe banken ondernemers kunnen ondersteunen

Lesdag 4: Bescherm Je Onderneming & Risicobeheer

 • Overzicht zakelijke verzekeringen
 • Diepgaand risicobeheer en inzichten van Nicolas Nassim Taleb
 • Barrières overwinnen voor groei en succes

Lesdag 5: Marketing, Merkpositionering & Sociale Media

 • Marketingstrategieën voor de creatieve sector
 • Kracht van sociale media voor ondernemingen
 • Effectief inzetten van verschillende platforms

Lesdag 6: Technologie, Netwerken & Uitbesteden

 • Inleiding tot artificiële intelligentie in ondernemingen
 • Belang van netwerken en opbouwen professionele relaties
 • Uitbesteding en samenwerkingsverbanden

Lesdag 7: Rechten & Conflicthantering

 • Intellectueel eigendom en werknemersrechten
 • Omgaan met conflicten en strategieën voor conflictoplossing

Lesdag 8: Adviesvaardigheden & Persoonlijke Groei

 • Ontwikkelen van effectieve communicatie- en onderhandelingsvaardigheden
 • Actief luisteren in adviseren
 • Doorzettingsvermogen en het bijstellen van je plan

Lesdag 9: Uitwerken van een casus en presentaties

Lesdag 10: Eindopdracht. Presentatie en bespreking


Meer weten over deze opleiding?

De opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen is dé ondernemersopleiding voor de Creatieve sector! Wil je meer weten over deze opleiding? Vraag direct de brochure aan voor meer informatie over deze opleiding.

Brochure aanvragen kan binnenkort. Voor meer info bel of mail naar:

030 244 77 30 / [email protected]

Docenten Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen

Met de opleiding van IPD lift je mee op de vele ervaringen van onze docenten en kennis van hun vakgebied. IPD gaat zeer zorgvuldig om met de selectie van docenten en zorgt ervoor dat zij zich continu ontwikkelen. Het docententeam bestaat uit ander andere de volgende docenten:

Henk Rugenbrink is algemeen directeur van IPD. Henk is bioloog, onderwijsontwerper en docentenopleider. Verder heeft Henk een vijftiental jaren leservaring in het geven van onderwijs aan ondernemers. Henk beweegt zich al ruim twintig jaar in de creatieve sector als examinator, onderwijsontwikkelaar en docent.

Ingrid Broeder is thuis in meerdere vakgebieden. Opgeleid tot Toegepast onderwijskundige helpt ze mensen in beweging te komen en nieuwe perspectieven te vinden. Sinds 2005 heeft zij haar praktijk Luna Colma voor psychosociale therapie en re-integratiebegeleiding. Ze is op zoek gegaan naar middelen en methoden waardoor mensen zich (weer) goed kunnen voelen. Dit bracht haar bij schilderen, yoga, meditatie en de geneeskracht van kruiden. Zo helpt ze mensen te herstellen van langdurige burn-out en ziekte. Als creatief inspirator heeft ze honderden mensen bij organisaties begeleid bij hun creatieve proces. Als organisatieadviseur ondersteunt ze al jaren bedrijven op een frisse manier bij een doorstart.Ingrid verzorgt de module ondernemersvaardigheden bij de opleiding tot creatief adviseur.

Examen Ondernemerschap voor Creatieve beroepen

Het maken van een theorietoets is niet verplicht. Voor het behalen van je diploma wel. Het maken en bespreken van de casus/eindopdracht is gewoon onderdeel van de opleiding.

Je legt het examen af bij IPD Opleidingen. Het afrondende examen van de opleiding Ondernemerschap voor Creatieve Beroepen bestaat uit:

 1. Theorietoets
  Na afloop van 8 lesdagen maak je een online theorietoets die bestaat uit 30 meerkeuzevragen en 5 open vragen.
 2. Eindopdracht
  Als eindopdracht werk je een casus uit voor een creatieve onderneming. Het kan je eigen onderneming zijn maar ook een door jezelf of docent gekozen onderneming.
 3. Eindgesprek
  Je presenteert je eindopdracht aan een examinator docenten. Daarbij ga je met hen in op de uitvoering van de opdracht en de keuzes die je tijdens het proces hebt gemaakt.

Je behaalt het diploma wanneer je een voldoende hebt behaald voor ieder onderdeel van het examen.

Dagopleiding
Lesgeld € 2.595,00
Lesmateriaal € 95
Digitaal Examen € 90

Examengeld
Over de overige examenonderdelen wordt geen examengeld berekend.

Betalen in termijnen
Betalen in 4 maandelijkse termijnen van € 665 ook mogelijk. Neem contact op met onze studieadviseurs voor een passend betaalplan. Onze studieadviseurs zijn bereikbaar tijdens de kantoortijden op telefoonnummer 030-2447730 of via de chat op de website.