Wat voor opleiding heb je nodig om makelaar te worden?

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een makelaar, vraag je je misschien af wat voor opleiding je nodig hebt. Het goede nieuws is dat er verschillende routes zijn die je kunt nemen om een erkende makelaar te worden in Nederland. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de verschillende opleidingen en certificeringen die nodig zijn om als makelaar te werken in Nederland.

Wat is een makelaar?

Een makelaar is iemand die bemiddelt bij de verkoop of verhuur van onroerend goed. Ze werken meestal voor een makelaarskantoor en zijn gespecialiseerd in het begeleiden van zowel kopers als verkopers bij het afhandelen van vastgoedtransacties. Dit kan onder meer het uitvoeren van taxaties, het begeleiden van bezichtigingen en het opstellen van koopcontracten omvatten.

De verschillende soorten makelaars

Er zijn verschillende soorten makelaars, elk met hun eigen specialisaties. Enkele van de meest voorkomende soorten makelaars zijn:

 • Woningmakelaar: Een makelaar die zich richt op de verkoop en verhuur van woningen.
 • Bedrijfsmakelaar: Een makelaar die zich richt op de verkoop en verhuur van commercieel vastgoed, zoals kantoren, winkels en bedrijfspanden.
 • Taxateur: Een makelaar die zich richt op het uitvoeren van taxaties van vastgoed.

Welke opleiding heb je nodig om makelaar te worden?

Als je makelaar wilt worden in Nederland, zijn er verschillende opleidingen en certificeringen die je kunt volgen. Hier zijn enkele van de meest populaire opties:

 • HBO-opleiding Vastgoed en Makelaardij: Een vierjarige opleiding die je opleidt tot een erkende makelaar en je de benodigde theoretische kennis en praktische vaardigheden biedt.
 • Basisopleiding Makelaardij: Een kortere opleiding die je opleidt tot assistent-makelaar en die je de basisprincipes van het vak leert.
 • SVMNIVO-certificering: Een certificering die je kunt behalen als je al in de branche werkt en je kennis en vaardigheden wilt aantonen.

Andere vereisten voor het worden van een makelaar

Naast een formele opleiding of certificering zijn er nog andere vereisten waaraan je moet voldoen om als makelaar te kunnen werken in Nederland. Enkele van de meest voorkomende vereisten zijn:

 • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel: Als je als zelfstandig makelaar wilt werken, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 • VOG: Om in aanmerking te komen voor een VastgoedCert-certificering, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: Als makelaar ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen eventuele claims van klanten.

Hoeveel verdient een makelaar?

Als erkende makelaar kun je een goed salaris verdienen, maar het exacte bedrag hangt af van verschillende factoren. Enkele van de factoren die van invloed zijn op het salaris van een makelaar zijn onder meer:

 • Type vastgoed: Woningmakelaars verdienen over het algemeen minder dan bedrijfsmakelaars, omdat commercieel vastgoed vaak meer waard is.
 • Regio: Het salaris van een makelaar kan variëren afhankelijk van de regio waarin hij of zij werkt. In stedelijke gebieden met een hogere huizenprijs zal een makelaar doorgaans meer verdienen dan in landelijke gebieden.
 • Ervaring: Makelaars met meer ervaring verdienen vaak meer dan starters.

Waar vind je banen als makelaar?

Als je eenmaal de benodigde opleiding of certificering hebt afgerond, kun je op zoek gaan naar banen als makelaar. Enkele van de plaatsen waar je vacatures voor makelaars kunt vinden, zijn:

 • Vacaturesites: Er zijn verschillende vacaturesites die zich richten op vastgoed en makelaardij, zoals Indeed, Monsterboard, en LinkedIn Jobs.
 • Makelaarskantoren: Veel makelaarskantoren zijn op zoek naar getalenteerde makelaars om zich bij hun team aan te sluiten. Je kunt contact opnemen met lokale kantoren en vragen naar vacatures of stageplaatsen.
 • Netwerken: Netwerken is een belangrijk onderdeel van het vinden van werk als makelaar. Je kunt naar beurzen, congressen, en andere evenementen gaan en contact leggen met andere professionals in de branche.

FAQs

 1. Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur? Een makelaar bemiddelt bij de verkoop of verhuur van onroerend goed, terwijl een taxateur zich richt op het uitvoeren van taxaties van vastgoed.
 2. Moet je een opleiding volgen om makelaar te worden? Ja, er zijn verschillende opleidingen en certificeringen die je kunt volgen om een erkende makelaar te worden in Nederland.
 3. Hoeveel verdient een makelaar gemiddeld? Het salaris van een makelaar hangt af van verschillende factoren, zoals het type vastgoed waarin hij of zij gespecialiseerd is, de regio waarin hij of zij werkt en de ervaring die hij of zij heeft.
 4. Is een VOG vereist om makelaar te worden? Ja, als je een VastgoedCert-certificering wilt behalen, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
 5. Waar kun je vacatures voor makelaars vinden? Je kunt vacatures voor makelaars vinden op vacaturesites, bij makelaarskantoren, en door te netwerken met andere professionals in de branche.