Lichtplan maken

Goede verlichting brengt harmonie en sfeer in het interieur. Met een goed doordacht plan kunt u deze harmonie creëren. Tijdens de training Lichtplan maken leert u kijken naar en werken met licht: direct en indirect licht, kleur, lichtcontrasten en licht op verschillende hoogtes. Na deze training kunt u een lichtplan op maat presenteren bij uw interieurontwerp – en daar is op dit moment veel vraag naar.

Lichtplan maken

Lesgeld:€300,00

 • Leer de rol kennen van verlichting in een interieur
 • Geef een goed onderbouwd lichtadvies
 • Zelf aan de slag met uw lichtplan
 • Inclusief excursie naar lichtbedrijf

Creëer balans in huis

Het kiezen van de juiste lampen voor een interieur blijft een van de lastigste dingen. Veel mensen onderschatten het belang van licht in hun interieur. Zonde eigenlijk, want met goed licht komt een interieur veel beter tot zijn recht. Verlichting speelt een essentiële rol en hoort dan ook thuis in het basisplan van een woning. Een goed doordacht lichtplan gaat verder dan hier en daar een decoratief armatuur neerzetten. De kunst is om de juiste balans te creëren tussen sfeerlicht en functionele verlichting. Tijdens de workshop Lichtplan maken gaat u in een groep aan de slag met het maken van een lichtplan.

Lesrooster

Lesrooster wordt nader bekend gemaakt.

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.


Startdata en steden worden later bekend gemaakt.

Lessen

Programma

In twee trainingsdagen (10:00-16:00 uur) leert Annelies Valentijn u alles rondom het voorbereiden en het maken van een lichtplan. Op de tweede dag leert u meer over de praktijk, tijdens een excursie naar een lichtbedrijf.

Dag 1: Utrecht

 • Introductie: wat is licht?
 • Stappenplan lichtplan maken
 • Hoe gaat u om met ledverlichting
 • Tips en valkuilen
 • Lichtplan maken en bespreken

Let op: u krijgt op dag 1 een opdracht mee voor de volgende bijeenkomst. Hier bent u ongeveer 8-12 uur mee bezig.

Dag 2: Excursie naar lichtbedrijf Flos in Amsterdam

 • Bezoek aan lichtbedrijf Flos
 • Opdracht

Zowel in Utrecht als in Amsterdam zit een lunch bij de prijs inbegrepen. 

Docent

Annelies Valentijn is interieurarchitect BNO. Ze studeerde interieurarchitectuur aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Na ruime werkervaring te hebben opgedaan bij vooraanstaande bureaus als StrandNL, Interhoff, Flos en Studio Rublek richtte zij in 2006 haar eigen ontwerpstudio op: Studio Valentijn. Annelies is van vele markten thuis: lichtontwerp, maatwerk, interieurontwerp, bouwbegeleiding, levering van producten en kennisoverdracht door middel van docentschappen.

Examen

U ontvangt na afloop een certificaat van deelname van IPD.

Werk

Er is op dit moment veel vraag naar vakkundig lichtontwerp. Na deze training kunt u als binnenhuisontwerper meer bieden aan uw klanten of uw werkgever: een goed doordacht lichtplan bij uw interieurontwerp.

Praktische punten

Mee te nemen materiaal

Calquepapier, markers, liniaal, fineliner, schaar, lijm

Inschrijving en investering

De training is toegankelijk voor iedereen die zich bezighoudt met binnenhuisontwerp, ook voor cursisten buiten IPD.  Zij betalen 300 euro. IPD-cursisten betalen slechts 200 euro. Geeft u dan bij het inschrijvingsformulier aan dat u IPD-cursist bent, onder vermelding van uw cursistnummer.

Lichtplan maken

Lesgeld:€300,00

Lesmateriaal:€0,00

+

Totale investering:€300,00

Looptijd:1 maanden

Bedrag per maand incl. lesmateriaal:€300,00

Lesgeld:€300,00

Lesmateriaal:€0,00

Termijn vergoeding:€0,00

+

Totale investering:€300,00