Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Duurzaam Interieurontwerper

Ontwerp zelf interieurs op duurzame basis

Hoe ontwerpt u toekomstbestendige interieurs voor de langere termijn en en hoe verduurzaamt u een bestaande inrichting? U onderzoekt en leert het bij de opleiding Duurzaam Interieurontwerper. Na de opleiding kunt u aan de slag als creatieve binnenhuisontwerper met actuele kennis over duurzaamheid en ecologisch verantwoorde toepassingen.

Duurzaam Interieurontwerper

Nu met €1.000,00 STAP voordeel

Lesgeld:€3.255,00

Lesmateriaal:€390,00

 • In 21 lesweken interieurs leren ontwerpen
 • Het ontwerpproces van a tot z
 • Duurzame methodes toepassen
 • Creatief, origineel en praktijkgericht
 • Adviseren en presenteren
 • Wordt ingeschaald op NLQF-6 niveau

Nieuwe subsidieregeling, €1000 vergoeding! Bel ons als u gebruik wilt maken van het STAP-budget: 030 244 77 30 Phone

Duurzaam interieurdesign - hoe pakt u dat aan?

We leveren allemaal graag onze bijdrage aan een duurzame wereld. Ook bij het inrichten van woningen en bedrijven is er een verschuiving naar milieubewuste keuzes. Energiezuinige toepassingen, circulaire stoffen, gunstige energieprestatienormen; dit zijn allemaal zaken waar een interieurdesigner in het ontwerpplan rekening mee kan houden en eigenlijk móet houden.Opleiding Duurzaam Interieurontwerper duurzame materialenCreativiteit en duurzaamheid gaan heel goed samen. Er is veel behoefte aan creatievelingen die mooie en stijlvolle oplossingen bedenken voor een binnenhuisontwerp, rekening houdend met mens en milieu. In deze opleiding leert u een interieur ontwerpen van a tot z - vormen, kleuren, materialen, gebruiksfuncties, alles komt aan bod. En bij iedere ontwerpstap denkt u na over de beste duurzame oplossingen.


U heeft de tijd mee. De wereld barst op dit moment van de duurzame ideeën en ontwikkelingen. Maar om ze op een goede manier toe te passen in de praktijk, dat vraagt een nieuwe manier van denken en kijken. Welke duurzame trends zijn belangrijk in het interieurontwerp? Welke keuzes zijn de beste voor mens en milieu, op korte en lange termijn? Hoe zorgt u bijvoorbeeld voor een gezond binnenklimaat? En hoe overtuigt u uw opdrachtgever om te bouwen op een manier die het milieu zo min mogelijk belast?Creativiteit, ontwerpen, vakmanschap, realiteitszin en duurzaam denken
komen samen in deze nieuwe ontwerp-opleiding.


Volg een gratis proefles
Duurzaam Interieurontwerper en Binnenhuisarchitectuur

 

 • Maak kennis met de docenten en met IPD
 • Ontdek het verschil tussen de twee opleidingen
 • Stel al je vragen over de opleiding
 • Het is helemaal vrijblijvend!

 

"Goed georganiseerd en duidelijke informatie. Het is prettig om te weten van wie je les krijgt. En je wilt graag de bevestiging dat dit de juiste de opleiding voor je is."

- Nienke, bezoeker van een IPD-proefles

 

Aanmelden Proefles

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

Lessen

Alle aspecten van duurzaamheid, interieur & design in één opleiding

De opleiding bestaat uit 24 lesdagen. U leert alle ontwerpprincipes van de 'gewone' binnenhuisontwerper en ontwikkelt daarbij een extra antenne om alle ontwerpstappen door een duurzame bril te bekijken. 

De opleiding is te volgen als dagopleiding (1 dag per week).

U wordt ondergedompeld in ontwerpkennis en oefent wekelijks met tekenen en andere creatieve vaardigheden. Het is een boeiende en intensieve opleiding - neem dus de tijd en houd het huiswerk goed bij voor het beste eindresultaat! (Dat gaat gelukkig vanzelf met de inspirerende lessen en opdrachten die altijd smaken naar meer.)


Studietijd

Deze opleiding kost gemiddeld 10 uur studietijd per week (naast de lesuren). Als u een snelle leerling bent, is de studiebelasting iets minder. 

Les 1 t/m 6 - De basis van duurzaam ontwerpen en ecologische interieurs

Onderwerpen
Introductie  -  over de noodzaak van duurzaam bouwen (macro-meso-micro-niveau)  -  anders denken en handelen als interieurdesigner -  geschiedenis en basis van het interieurontwerp  -  moodboarding   -  denken in concepten en ideeën - ideeën omzetten in beelden  -  ontwerpuitgangspunten voor (duurzaam) ontwerp   -  praktische en analytische benadering van een interieur  -  het Programma van Eisen (PvE)  -  plattegronden en perspectief tekenen

Opdracht les 1-6: duurzaam maken eigen woning, uitwerken van 'bestaand' naar 'duurzaam'.


Portfolio-opdracht IPD-cursist Birgit Di MaioLes 7 t/m 12 - Interieur design, van idee naar praktisch ontwerp

Onderwerpen
Ontwerpproces   -   duurzame ideevorming bij gebruiksfuncties  -  concept visualiseren in moodboard - Vertaling moodboard naar ontwerpbouwstenen, meubels, materialen, kleuren enzovoort - praktische en analytische kanten van het ontwerpproces  -  ontwerpbouwstenen, gebruiksfuncties, indeling, routing, looplijnen, plattegronden, tekenen - basisvoorzieningen, techniek, verlichting  - kleuren en toepassingen - presenteren -  natuurlijke materialen in interieur (zacht) - stoffen, patronen - styling

Opdracht les 7-12:  interieur ontwerpen en verduurzamen volgens de eisen van de opdrachtgever (PvE) .


Les 13 t/m 17 - Ontwerpen, bouwkunde, ondernemen

Onderwerpen
Presentatietechieken en maquettebouw  -  materialen (hard) - bouwkunde  -  technieken in een duurzame woning - trappen en deuren - opstarten van eigen bedrijf -  bespreking opdrachten uit voorgaande lessen & opzet portfolio
In dit blok krijgt u ook de examenopdracht (na les 15).

Opdracht les 13-17: Ontwerp uw eigen duurzame woninginterieur Portfolio-opdracht IPD-cursist Birgit Di Maio


Les 18 t/m 24- Werken aan de examenopdracht - ontwerp een ecologisch interieur

Tijdens de laatste weken van de opleiding werkt u aan de examenopdracht. Iedere les in dit blok gaat over het examenwerk. U laat de voortgang zien aan uw medecursisten en docenten en u krijgt tips en feedback.
De laatste les is de zogeheten schouw van de examenopdracht. Dit is een proefexamen met de presentatie van uw eindopdracht, voordat u het examenwerk officieel inlevert en presenteert.Het lijkt vanzelfsprekend om duurzaam te denken en duurzaam te werken tegenwoordig. Iedereen heeft het erover. Eigenlijk is duurzaamheid het zoeken naar een balans tussen ecologische, economische en sociale belangen voor de toekomst.

Voor duurzaam interieurontwerpers betekent dat je vanaf de eerste ontwerpstap moet nadenken over een manier van bouwen die de aarde zo min mogelijk belast.

De wisselwerking tussen ‘natuuraanbod en cultuurvraag’ heeft hierbij invloed op het ontwerpproces. Ontwerpkeuzen zullen duurzaamheid moeten ‘uitademen’ zodat uiteindelijk het resultaat de gebruiker zal prikkelen om ook duurzaam en verantwoord om te gaan met het milieu."

- Ronald Hendrix, docent opleiding Duurzaam Interieurontwerper


Lesmethode en docenten

U krijgt klassikaal les van twee enthousiaste en vakkundige docenten: architect Ronald Hendrix en ontwerper/stylist Mechtild Kets. Zij leggen momenteel samen de laatste hand aan deze nieuw ontwikkelde opleiding. 

Interieurdesign voorbeelden

U krijgt les aan de hand van veel praktische voorbeelden in de les, klassieke en nieuwe voorbeelden van uitstekend binnenhuisontwerp. De lesgroepen zijn klein, tussen de 10 en 15 cursisten. U leert het vak interieurdesigner van de docenten en van elkaar, maakt kennis met (toekomstige) vakgenoten. In de les worden uw ontwerpopdrachten uitgebreid besproken, waarna u de feedback verwerkt voor een volgende keer.


Lesmateriaal en online leeromgeving

We maken gebruik van de boeken van Cristy Brandriet over binnenhuisarchitectuur. U krijgt de literatuurlijst van tevoren door. De boeken zijn te bestellen via IPD. Naast deze boeken is er aanvullend lesmateriaal beschikbaar via onze elektronische leeromgeving IPDELO. In IPDELO vindt u ook aanvullende opdrachten en extra achtergrondinformatie de docenten eventueel behandelen.Niveau van deze opleiding interieurdesign

Met deze opleiding werkt u toe naar een kwalificatie op hbo/bachelor-niveau (wordt ingeschaald op NLQF6 niveau). Als u dit niveau heeft, kunt u zonder problemen starten. Ook als u mbo-4-niveau heeft en al enige jaren ervaring in de interieurinrichting, zal het niveau van de opleiding prima bij u passen. Een goede motivatie is dan het allerbelangrijkste! 


Examen en diploma

U doet examen via IPD Opleidingen. Een onafhankelijke examencommissie beoordeelt uw werk en presentaties. De examenonderdelen zijn:

 • Kennistoets met 50 meerkeuzevragen
 • Portfolio met klassikale opdrachten - deze vult u gedurende de opleiding
 • Examen-praktijkopdracht

Voor het examen wordt € 200,- in rekening gebracht*. Het examen is niet verplicht.
(*prijswijzigingen voorbehouden)


NLQF-niveau 6

De opleiding wordt ingeschaald op NLQF-niveau 6. Dat is vergelijkbaar met hbo/bachelor-niveau

> Meer info over NLQF "Met deze opleiding scheppen we de voorwaarden  voor een omslag in  denken over interieurontwerp. Studenten worden uitgedaagd om mee te denken over de transitie van het gangbare huidige interieur naar dat van de nabije toekomst.

Vormgeving, materialen, kleuren en trends worden allemaal langs de meetlat van duurzaamheid en circulariteit gelegd. Dat betekent een extra uitdaging.

Mooi, modern én duurzaam kunnen prima samen gaan. Uitgebreid onderzoek naar milieuvriendelijke alternatieven kan leiden tot verrassende creatieve oplossingen."  

- Mechtild Kets, docent Duurzaam Interieurontwerper

                                                                                                            

​​​​​​​

Werk

Van particuliere opdrachten tot horeca-interieurdesign

Met de opleiding Duurzaam Binnenhuisontwerper kunt u direct aan de slag als interieurontwerper. De opleiding wordt ingeschaald op NLQF 6 niveau en u heeft daarmee een erkend diploma op hbo/bachelor-niveau. Al tijdens de opleiding werkt u aan een portfolio. Hiermee presenteert u zichzelf direct aan nieuwe opdrachtgevers . 

Interieurontwerpers starten als zelfstandige of gaan aan de slag bij ontwerpbureaus, woon-, meubel- of keukenbedrijven. Ook kunnen aan de slag als visual merchandiser. Er ligt een wereld voor u open, zowel in de particuliere als in de bedrijfsinrichting.

Met uw duurzame specialisatie heeft u een onmiskenbare voorsprong.

De vaardigheden die u tijdens deze opleiding leert zijn breed inzetbaar. U leert immers ontwerpen, presenteren, stylen, techniek en ondernemen …… dus wie weet waar u met uw opleiding uiteindelijk terecht komt!


"Duurzaam werken is voor mij vooral een manier van anders denken en doen. We passen het gedachtegoed van 'permacultuur' toe: maak de wereld ecologisch duurzaam en tegelijkertijd economisch stabiel.

Dat kun je op allerlei gebieden toepassen: bij 'groene' opleidingen maar ook bij een vakgebied als binnenhuisontwerp. Continu wordt gezocht naar de optimale combinatie van wat goed is voor mens en natuur. Gebruik bijvoorbeeld veel meer natuurlijke materialen in een interieur... Hier valt nog een  wereld te winnen."

- Henk Rugenbrink, bioloog en directeur IPD OpleidingenDit is een nieuwe opleiding, de laatste onderdelen worden nu ontwikkeld door de docenten. Op deze pagina leest u de actuele stand van zaken;  er zijn nog kleine wijzigingen in de opleiding mogelijk. Inschrijving en investering

Duurzaam Interieurontwerper

Lesgeld:€3.255,00

Lesmateriaal:€390,00

+

Totale investering:€3.645,00

Looptijd:9 maanden

Bedrag per maand incl. lesmateriaal:€428,33

Lesgeld:€3.255,00

Lesmateriaal:€390,00

Termijn vergoeding:€210,00

+

Totale investering:€3.855,00

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30 Phone
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Bisonspoor 3002 - B807
3605 LT Maarssen
>> routebeschrijving

Hoofdkantoor
Bisonspoor 3002 - B807
3605 LT Maarssen

Studievoorwaarden

Privacy- en cookieverklaring

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:    INGBNL2A
IBAN: NL28 INGB 0006 5298 47

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: