Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

FacebookTwitterLinkedInOnderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Opleiding Binnenhuisarchitectuur - Dag

 • Extra beroepsvaardigheidstraining (gratis)
 • 12 lessen doordeweeks of op zaterdag
 • Les van gecertificeerde professionals
 • Extra examentraining (gratis)
 • Netwerkbijeenkomsten (gratis)

Opleiding Binnenhuisarchitectuur - Dag

Lesgeld:€1.295,00

Lesmateriaal:€200,00

 

Bij IPD leert u méér: Binnenhuisarchitectuur plus extra beroepsvaardigheidstraining

Het doel van de opleiding Binnenhuisarchitectuur van IPD is dat u voldoende kennis en vaardigheden ontwikkelt om te starten als zelfstandig interieurontwerper of als werknemer in de woninginrichtingbranche. Vakinhoudelijke kennis is daarvoor van groot belang, maar niet voldoende, u heeft extra vaardigheden nodig om een goede ondernemer of werknemer te worden en bovenal handvatten waarmee u zich verder kunt ontplooien in uw vakgebied, ook na de opleiding.

Het interieurvak bestaat uit drie pijlers die alledrie van belang zijn voor succes:

 1. Tekenen en ontwerpen: leren kijken, waarnemen, loslaten, durven en opnieuw beginnen.
 2. Materiaalkennis: leren voelen en ervaren wat de effecten zijn van stoffen, kleuren, hout, muurbedekking, verlichting, enzovoorts.
 3. Verkopen van uzelf en uw ontwerp: presenteren, communiceren, samenwerken, ondernemen en solliciteren.

 

Lesrooster

Lesnr:ma | dagdi | dagvr | dag
105 Feb 1806 Feb 1809 Feb 18
212 Feb 1813 Feb 1816 Feb 18
319 Feb 1820 Feb 1823 Feb 18
405 Mrt 1806 Mrt 1809 Mrt 18
512 Mrt 1813 Mrt 1816 Mrt 18
619 Mrt 1820 Mrt 1823 Mrt 18
726 Mrt 1827 Mrt 1830 Mrt 18
809 Apr 1810 Apr 1813 Apr 18
916 Apr 1817 Apr 1820 Apr 18
1007 Mei 1808 Mei 1811 Mei 18
1114 Mei 1815 Mei 1818 Mei 18
1228 Mei 1829 Mei 1801 Jun 18
 

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

IPD biedt niet alleen de traditionele vakinhoudelijke opleiding waarmee u het diploma haalt, maar een complete toolbox waaruit u de gereedschappen kunt kiezen die u nodig heeft en waarmee u uw waarde op de arbeidsmarkt en daarbuiten vergroot:

Het A, B, C, D van IPD, de complete voorbereiding op de beroepspraktijk

A.    Vakinhoudelijke opleiding van 12 dagen of 24 avonden in een van de grote steden, waarmee u examen doet en het landelijk erkend diploma haalt bij Creatiefnivo of EHCB. Dit is de noodzakelijke basis die u toegang geeft tot de arbeidsmarkt en het is het hoofdonderdeel van de toolbox.

B.    Extra training van vaardigheden en vakinhoud (gratis) in 6 dagdelen in Utrecht, die u net dat extra zetje geven en de attitude leren om succesvol met uw nieuwe vak de toekomst in te stappen. Deze trainingsdagen zijn gratis en niet verplicht (u pikt eruit wat u nodig heeft), met nadien hulp bij een sollicitatiebrief of ondernemersplan voor wie daar behoefte aan heeft.

C.    Netwerkbijeenkomsten 1 of 2 keer per jaar (gratis) en onbeperkt bij te wonen na afloop van de opleiding, met een gastspreker, docenten en (oud-)cursisten van IPD.

D.    Spin-offs van de opleiding: trainingen om u te specialiseren, bij te blijven of om een bepaald onderdeel net wat beter onder de knie te krijgen, zoals materialenkennis, ‘elevator pitching’, interieurstyling, bouwkunde of SketchUp.

U heeft dus ZIN om de opleiding Binnenhuisarchitectuur bij IPD te doen: voor uzelf en voor een mooiere wereld!

Werk

Als zelfstandige aan het werk?
Uiteraard kunt u na de opleiding voor uzelf beginnen met een eigen interieurontwerpbureau of adviespraktijk . Uw klanten bestaan uit verschillende opdrachtgevers, u kunt klein beginnen bij vrienden en kennissen en uitbreiden naar andere particulieren die hun huis aan willen pakken. Of u gaat meteen voor zakelijke opdrachtgevers, zoals winkels, hotels, kantoren of instellingen waarvoor het steeds belangrijker is om de juiste beleving neer te zetten om professioneel over te komen.

U treedt als zelfstandige vaak op als tussenpersoon tussen uw klant, voor wie u een ontwerp maakt, en degenen die het daadwerkelijk gaan uitvoeren. Ook onderhandelt u met de bedrijven waar u materiaal inkoopt of werkt u samen met of voor architecten.

Of voor een werkgever?
U kunt ook gaan werken in de woninginrichtingbranche bij een van de vele bedrijven die behoefte hebben aan werknemers met vakkennis. Werknemers die in staat zijn om naar een klant te luisteren, samen te werken en die goed en deskundig kunnen adviseren en verkopen. Bij woonboulevards, badkamer- of keukenspecialisten, meubel-, verf- en decoratiewinkels of bij grotere projectinrichters kunt u aan de slag.

Of allebei? De combinatie van werken in loondienst en daarnaast als zzp-er opdrachten doen is heel vruchtbaar. Zeker in de beginfase wordt er vaak voor gekozen, vanwege de vrijheid en zekerheid die het biedt.

Waar u ook voor kiest, na de opleiding Binnenhuisarchitectuur van IPD onderscheidt u zich als creatieve vakman of vakvrouw van uw concurrenten op de arbeidsmarkt door gedegen kennis van en vaardigheid in het vak. Met uw erkende diploma in de hand laat u aan uw toekomstige werkgever of opdrachtgever zien dat u gekwalificeerd bent en dat u bereid bent om hard te werken voor uw carrière en toekomst. Daar houden werk- en opdrachtgevers van.

Lessen

Studiewijze
Uw klas bestaat uit volwassenen die net als u geïnteresseerd zijn in interieur en die gemotiveerd zijn om het binnenhuisvak onder de knie te krijgen. Omdat u allemaal een andere achtergrond en verschillende ideeën heeft, kunt u veel van elkaar leren. In de klas zitten maximaal 20 personen; er is dus voldoende ruimte voor individuele aandacht. U heeft geen specifieke vooropleiding nodig, wel hbo werk- en denkniveau gezien het tempo, de vaardigheden die u gaat leren en het abstractieniveau van de lessen.

De lessen bestaan uit een afwisseling van theorie, begrippen, presentaties en opdrachten. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan (perspectief)tekenen en schetsen met verschillende tekenmaterialen. U laat aan elkaar en de docent uw werk zien en u bespreekt dat onderling. U zult ervaren hoe motiverend het is om wekelijks de voortgang in uw werk te zien!

Onderwerpen
U legt tijdens de opleiding een brede basis, want de onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen, beslaan het hele veld van het binnenhuisvak:

·    Geschiedenis van het vak
·    (Perspectief)Tekeningen
·    Stijl en Vormgeving
·    Materialenkennis
·    Inrichtingstechnieken
·    Kleurenleer
·    Schetsen
·    Modetrends
·    Designs
·    Styling
·    Verlichtingstechnieken
·    Presentatietechnieken

De docent gaat in op actuele trends in het vak en op de beroepspraktijk. U leert vooral door te doen, dus u gaat veel tekenen met de hand (van schetsen tot wandaanzichten), ontwerpen, moodboards maken en u leert uw eigen visie te ontwikkelen en presenteren.

Lesmateriaal
Bij de opleiding maakt u gebruikt van een boek en/of e-book om de theorie te leren en van een reader waarin de opdrachten staan. U krijgt toegang tot de elektronische leeromgeving van IPD, waar voor uw klas en voor u persoonlijk een omgeving wordt ingericht met extra materiaal, het actuele weekrooster en dergelijke zaken meer; de docent kan hier ook presentaties of opdrachten toevoegen. Vanaf elke tablet of pc kunt u op de IPDELO inloggen.

Tijdens de cursus heeft u (teken)materialen nodig, net zoals dat tijdens uw hele carrière als interieurontwerper het geval zal zijn. Uiteraard zal de docent u hierover adviseren tijdens de les en vooraf kunt u ook contact opnemen met IPD voor advies over wat u nodig heeft. Zorg ervoor dat u de eerste les in elk geval een potlood en blanco papier bij u heeft voor uw eerste oefeningen.

Bijzonderheden

Speciale toolbox Binnenhuisarchitectuur van IPD:

 • Vakinhoudelijke opleiding: ruimtes vormgeven
 • Extra vaardigheidstrainingen: op weg!
 • Netwerkbijeenkomsten: contact houden
 • Spin-offs: opfrissen en verdiepen

Alleen IPD biedt u het complete pakket dat u nodig heeft om van uw opleiding een duurzaam succes te maken!

 

Getoetste kwaliteit
De kwaliteit van IPD wordt continu door verschillende externe instanties bewaakt en objectief beoordeeld. Dat deze instanties IPD goed vinden, blijkt uit de volgende erkenningen van IPD: een ISO certificaat, inschrijving bij NRTO, opname in het register CRKBO en een goede beoordeling van het inspectie-instituut DEKRA.

Docent

Uw docent is een ervaren en enthousiaste professional die het binnenhuisvak kent en die anderen het vak kan leren, zowel de kennis als vaardigheden. De docent weet u te motiveren en is in staat om individueel en ook bij de klas als geheel een proces van leren en persoonlijke ontwikkeling op gang te brengen en dat in goede banen te leiden. Naar behoefte kan een excursie worden gemaakt of een gastdocent worden uitgenodigd.

Docenten zijn het visitekaartje van IPD voor de klas!
IPD heeft het hoofdkantoor in Utrecht en organiseert in het hele land cursussen Binnenhuisarchitectuur. De docenten, professionals in het vak, spelen ter plekke een belangrijke rol, want de docent moet ervoor zorgen dat u effectieve en plezierige lessen krijgt en bovenal dat u het vak leert!

Daarom gaat IPD zeer zorgvuldig om met de selectie van docenten en zorgt ervoor dat zij zich continu ontwikkelen. Iedere docent is bij IPD verplicht om jaarlijks les te geven aan een groep mededocenten en personeel van IPD. Alleen als de kwaliteit voldoende is, wordt de docent weer voor een jaar gecertificeerd om voor IPD les te mogen geven. Deze ‘docentendagen’ zijn ook een perfect moment voor het onderling uitwisselen van didactische tips.

Examen

Examen doen bij een onafhankelijk examenbureau

Resultaat
Na de opleiding Binnenhuisarchitectuur kunt u uw visie op een ruimte en het programma van eisen combineren tot een inspirerend interieurplan dat ieders verwachtingen overtreft. U weet uw ideeën in schetsen, moodboards, wandaanzichten en (perspectief)tekeningen te presenteren en samen met uw klant uit te werken. U brengt een passende sfeer in een ruimte, met behulp van licht, kleur, accessoires, objecten (meubels, kunst) en stofferingmaterialen. En u heeft de bagage meegekregen om u verder te ontwikkelen in uw vak.

Diploma en examen
De vakinhoudelijke opleiding rondt u af met een examen en vakdiploma van een erkend en onafhankelijk examenbureau. Het diploma is het bewijs voor uw toekomstige opdrachtgever of werkgever dat u gekwalificeerd bent. Voor het examen gaat u nog eens helemaal door de theorie heen en u laat in een eindopdracht en presentatie zien dat u de praktijk beheerst. Na het harde werken wordt u beloond met een beroepsdiploma waarmee u aan het werk kunt!

U heeft de keuze uit twee examenbureaus waar de opleiding van IPD perfect bij aansluit:
1.    Creatiefnivo (www.creatiefnivo.nl)
2.    EHCB (www.ehcb.nl)

Voor het examen schrijft u uzelf ruim van tevoren in (uiterlijk 10 weken van tevoren), in verband met de eindopdracht. De kosten voor de examens betaalt u aan het examenbureau en zijn dus niet bij de cursus van IPD inbegrepen.

Inschrijving en investering

Opleiding Binnenhuisarchitectuur - Dag

Lesgeld:€1.295,00

Lesmateriaal:€200,00

+

Totale investering:€1.495,00

Looptijd:9 maanden

Bedrag per maand incl. lesmateriaal:€175,22

Lesgeld:€1.295,00

Lesmateriaal:€200,00

Termijn vergoeding:€82,00

+

Totale investering:€1.577,00


Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

FacebookTwitterLinkedInOnderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Correspondentieadres en hoofdkantoor
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:   DEUTNL2N
IBAN: NL09DEUT0556230140

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.
Op dit moment veel bezocht op onze website: