Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Opleiding Tuinarchitectuur - Dag

 • Extra beroepsvaardigheidstraining (gratis)
 • 12 lessen doordeweeks of op zaterdag
 • Les van gecertificeerde professionals
 • Extra examentraining (gratis)
 • Netwerkbijeenkomsten (gratis)

Opleiding Tuinarchitectuur - Dag

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

Bij IPD leert u méér:
Tuinarchitectuur plus extra beroepsvaardigheidstraining

Het doel van de opleiding Tuinarchitectuur van IPD is dat u voldoende kennis en vaardigheden ontwikkelt om te starten als zelfstandig tuinontwerper of als werknemer in de tuininrichtingsbranche. Vakinhoudelijke kennis is daarvoor van groot belang, maar niet voldoende, u heeft extra vaardigheden nodig om een goede ondernemer of werknemer te worden en bovenal handvatten waarmee u zich verder kunt ontplooien in uw vakgebied, ook na de opleiding.

Het tuinvak bestaat uit drie pijlers die alledrie van belang zijn voor succes:

1. Tekenen en ontwerpen: leren kijken, waarnemen, loslaten, durven en opnieuw beginnen.
2. Materiaalkennis: planten en tuinelementen leren kennen, voelen en hun effecten ervaren.
3. Verkopen van uzelf en uw ontwerp: presenteren, communiceren, samenwerken, ondernemen en solliciteren.

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

Werk

Als zelfstandige aan het werk?
Uiteraard kunt u na de opleiding voor uzelf beginnen met een eigen tuinontwerpbureau of adviespraktijk. Uw klanten bestaan uit verschillende opdrachtgevers, u kunt klein beginnen bij vrienden en kennissen en uitbreiden naar andere particulieren die hun tuin aan willen pakken. Of u gaat meteen voor grotere opdrachtgevers, zoals gemeenten, horeca, kantoren of instellingen waarvoor het steeds belangrijker is om de juiste beleving neer te zetten, ook in hun buitenruimtes, om professioneel over te komen. U treedt als zelfstandige vaak op als tussenpersoon tussen uw klant, voor wie u een ontwerp maakt, en degenen die het daadwerkelijk gaan uitvoeren. Ook onderhandelt u met de bedrijven waar u materiaal inkoopt of werkt u samen met of voor architecten en hoveniers.

Of voor een werkgever?
U kunt ook gaan werken in de tuininrichtingsbranche bij een van de vele bedrijven die behoefte hebben aan werknemers met vakkennis. Werknemers die in staat zijn om naar een klant te luisteren, samen te werken en die goed en deskundig kunnen adviseren en verkopen. Bij tuincentra, groenspecialisten, hoveniers of bij grotere projectinrichters kunt u aan de slag. Er is inmiddels weer een tekort aan professioneel en deskundig personeel.

Of allebei? De combinatie van werken in loondienst en daarnaast als zzp-er opdrachten doen is heel vruchtbaar. Zeker in de beginfase wordt er vaak voor gekozen, vanwege de vrijheid en zekerheid die het biedt.

Waar u ook voor kiest, na de opleiding Tuinarchitectuur van IPD onderscheidt u zich als creatieve vakman of vakvrouw van uw concurrenten op de arbeidsmarkt door gedegen kennis van en vaardigheid in het vak. Met uw erkende diploma in de hand laat u aan uw toekomstige werkgever of opdrachtgever zien dat u gekwalificeerd bent en dat u bereid bent om hard te werken voor uw carrière en toekomst. Daar houden werk- en opdrachtgevers van.

Lessen

Studiewijze
Uw klas bestaat uit volwassenen die net als u geïnteresseerd zijn in tuinen en die gemotiveerd zijn om het tuinvak onder de knie te krijgen. Omdat u allemaal een andere achtergrond en verschillende ideeën heeft, kunt u veel van elkaar leren. In de klas zitten maximaal 20 personen; er is dus voldoende ruimte voor individuele aandacht. U heeft geen specifieke vooropleiding nodig, wel hbo werk- en denkniveau gezien het tempo, de vaardigheden die u gaat leren en het abstractieniveau van de lessen.

De lessen bestaan uit een afwisseling van theorie, begrippen, presentaties en opdrachten. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan teken- en ontwerptechnieken. U laat aan elkaar en de docent uw werk zien en u bespreekt dat onderling. U zult ervaren hoe motiverend het is om wekelijks de voortgang in uw werk te zien!

Onderwerpen
Bij de opleiding Tuinarchitectuur verdiept u zich in alle aspecten van het vak en ontwikkelt u een brede basis, zowel op het gebied van de kennis en toepassing van planten, stijlen en materialen als op het gebied van ontwerpen. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

 • Tuingeschiedenis
 • Natuurlijke elementen
 • Voeding en bodemverbetering
 • Tuinelementen en -constructies
 • Beplanting en beplantingsplan
 • Technieken
 • Ecologisch verantwoord tuinieren
 • Ontwerpproces
 • Isometrie
 • Schaaltekeningen
 • Plattegrond

De docent gaat in op actuele trends in het vak en op de beroepspraktijk. U leert vooral door te doen, dus u gaat veel tekenen met de hand (van schetsen tot tekeningen op schaal), ontwerpen, planten leren kennen en ervaren, oefenen met technieken en u leert uw eigen visie te ontwikkelen en presenteren.

Lesmateriaal
Bij de opleiding maakt u gebruikt van een boek en/of e-book om de theorie te leren en van een reader waarin de opdrachten staan. U krijgt toegang tot de elektronische leeromgeving van IPD, waar voor uw klas en voor u persoonlijk een omgeving wordt ingericht met extra materiaal, het actuele weekrooster en dergelijke zaken meer; de docent kan hier ook presentaties of opdrachten toevoegen. Vanaf elke tablet of pc kunt u op de IPDELO inloggen.

Tijdens de cursus heeft u (teken)materialen nodig, net zoals dat tijdens uw hele carrière als tuinontwerper het geval zal zijn. Uiteraard zal de docent u hierover adviseren tijdens de les en vooraf kunt u ook contact opnemen met IPD voor advies over wat u nodig heeft. Zorg ervoor dat u de eerste les in elk geval een potlood en blanco papier bij u heeft voor uw eerste oefeningen.

Docent

Uw docent is een ervaren en enthousiaste professional die het tuinvak kent en die anderen het vak kan leren, zowel de kennis als vaardigheden. De docent weet u te motiveren en is in staat om individueel en ook bij de klas als geheel een proces van leren en persoonlijke ontwikkeling op gang te brengen en dat in goede banen te leiden. Naar behoefte kan een excursie worden gemaakt of een gastdocent worden uitgenodigd.

Docenten zijn het visitekaartje van IPD voor de klas!
IPD heeft het hoofdkantoor in Utrecht en organiseert in het hele land cursussen Tuinarchitectuur. De docenten, professionals in het vak, spelen ter plekke een belangrijke rol, want de docent moet ervoor zorgen dat u effectieve en plezierige lessen krijgt en bovenal dat u het vak leert!

Daarom gaat IPD zeer zorgvuldig om met de selectie van docenten en zorgt ervoor dat zij zich continu ontwikkelen. Iedere docent is bij IPD verplicht om jaarlijks les te geven aan een groep mededocenten en personeel van IPD. Alleen als de kwaliteit voldoende is, wordt de docent weer voor een jaar gecertificeerd om voor IPD les te mogen geven. Deze ‘docentendagen’ zijn ook een perfect moment voor het onderling uitwisselen van didactische tips.

Examen

Examen doen bij een onafhankelijk examenbureau

Resultaat
Na afloop van de cursus bent u in staat om een professioneel tuinontwerp te maken. U weet hoe u de wensen van uw opdrachtgever vertaalt naar een inspirerend en verrassend tuinontwerp dat past binnen de gestelde voorwaarden en bij de buitenruimte waar het om gaat. U bent in staat om een helder en betrouwbaar advies te geven en u weet hoe u de uitvoering van uw plan kunt  begeleiden.

Diploma en examen
De vakinhoudelijke opleiding rondt u af met een examen en vakdiploma van een erkend en onafhankelijk examenbureau. Het diploma is het bewijs voor uw toekomstige opdrachtgever of werkgever dat u gekwalificeerd bent. Voor het examen gaat u nog eens helemaal door de theorie heen en u laat in een eindopdracht en presentatie zien dat u de praktijk beheerst. Na het harde werken wordt u beloond met een beroepsdiploma waarmee u aan het werk kunt!

U heeft de keuze uit twee examenbureaus waar de opleiding van IPD perfect bij aansluit:

1. Creatiefnivo (www.creatiefnivo.nl)
2. EHCB (www.ehcb.nl)

Voor het examen schrijft u uzelf ruim van tevoren in (uiterlijk 10 weken van tevoren), in verband met de eindopdracht. De kosten voor de examens betaalt u aan het examenbureau.

Inschrijving en investering

Opleiding Tuinarchitectuur - Dag

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

+

Totale investering:€1.365,00

Looptijd:9 maanden

Bedrag per maand incl. lesmateriaal:€160,67

€50 Vroegboekvoordeel:€1.215,00

Lesgeld:€1.165,00

Lesmateriaal:€200,00

Termijn vergoeding:€81,00

+

Totale investering:€1.446,00

 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor en leslocatie Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Kantoor en leslocatie Amsterdam
Jan Evertsenstraat 773
1061 XZ Amsterdam

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:   DEUTNL2N
IBAN: NL09DEUT0556230140

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: