Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

WOZ-taxateur niet-woningen

Taxatie voor de WOZ, niet-woningen

In de opleiding WOZ-taxateur niet-woningen leert u alle theorie rond WOZ-taxaties. Speciaal op het gebied van commercieel vastgoed zoals kantoren, bedrijven en andere 'niet-woningen'. U wordt helemaal voorbereid op het examen 'WOZ-taxateur niet-woningen vaktheorie' van SVMNIVO. Met uitstekende klassikale lessen, digitale oefenopgaven en een examentraining bent u klaar voor het examen!

 • Klassikaal les
 • Alle methodieken en waarderingsmethoden
 • Inclusief digitale oefenvragen
 • Inclusief examentraining
 • Volgens actuele eisen Waarderingskamer

WOZ-taxaties uitvoeren is een specialisme

Een taxateur WOZ voor niet-woningen beheerst alle relevante kennis, methodieken en procedures om de juiste waarde toe te kennen aan een vastgoedobject in het kader van de WOZ (Wet Waardering onroerende zaken). Deze waarde is de basis voor de lokale belastingen en daarom van groot belang voor vastgoedbezitters, huurders en gemeentes. 

Met deze opleiding bereidt u zich helemaal voor op het erkende examen 'WOZ-taxateur niet-woningen vaktheorie' van SVMNIVO.

De specialisatiemodule WOZ-taxateur niet-woningen is bedoeld voor cursisten die (bijna) klaar zijn met de opleiding WOZ-medewerker. In de specialisatiemodule leert u alle vaktheorie rond WOZ-taxaties. Een WOZ-taxateur kan onder andere zelfstandig de waarde van vastgoed bepalen, maakt professionele taxatierapporten en kan hierover uitstekend communiceren met alle relevante partijen.

Beroepsperspectief

Om uw diploma WOZ-taxateur te behalen moet ook nog laten zien dat u de praktijkvaardigheden beheerst, maar vaak kunt u met de vaktheorie al aan de slag bij een gemeente, provincie of vergelijkbare organisatie.

Ook detacheringsbureaus zoeken nogal eens medewerkers die (tijdelijke of uiteindelijk als vaste medewerker) inspringen bij een lokale overheid. Daar past u als aankomend WOZ-taxateur niet-woningen prima tussen!

 

Individueel of als team te volgen

Boek deze WOZ-opleiding los of schrijf uzelf in samen met uw collega's.

Inschrijven? 

Neem contact op met onze studieadviseurs

Zij kunnen u vertellen hoe het staat met de lesplanning voor individuele inschrijvingen en groepsinschrijvingen.

 

 

Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste aanbiedingen en startdata!

Startdata en steden

Waar wilt u de opleiding volgen? Selecteer hier de stad en datum waarvoor u zich wilt inschrijven.

Startdata en steden worden later bekend gemaakt.

Lessen opleiding WOZ-taxateur niet-woningen

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Basisregistraties - algemeen
 • Kwaliteitszorg - algemeen
 • Objectkenmerken - algemeen
 • Objectkenmerken - verdieping
 • Taxatie - algemeen
 • Taxatie - verdieping niet-woningen
 • Wet- en regelgeving - algemeen
 • Wet- en regelgeving - verdieping niet-woningen

 

Volgens de kwalificaties van de Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt gemeenten op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken (kortweg: Wet WOZ).

Deze instelling heeft kwalificatiedossiers gemaakt voor alle beroepen in de WOZ-wereld. In het kwalificatiedossier 'WOZ-taxateur niet-woningen' staan de leerresultaten die iemand moet bereiken als hij een professionele WOZ-taxateur wil zijn. 

In het dossier staat ook hoe dit wordt getoetst in een kennistoets. Het examen 'WOZ-taxateur niet-woningen vaktheorie' bij SVMNIVO is helemaal gebaseerd op de kwalificaties van de Waarderingskamer.

Lesmethode en docent

Wij geloven in klassikaal onderwijs.

Tijdens de lessen komen de theorie, begrippen en oefenopgaven aan bod. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen. U werkt regelmatig in subgroepen aan opgaven of casussen uit de praktijk. 

Thuis maakt u opdrachten en neemt u de lesstof door. U krijgt toegang tot een persoonlijke digitale leeromgeving. Hier kunt u lesmateriaal bekijken en downloaden, waar en wanneer u wilt. Ook kunt u soms online overleggen met uw docent.

Bij deze opleiding krijgt u bovendien toegang tot extra digitale oefenstof waarmee u in aanloop naar uw examen uw kennis kunt testen. 

Alle docenten van IPD hebben ruime praktijkervaring en brengen deze met plezier over in de klas. Ze hebben oog voor uw persoonlijke leervragen en doen er alles aan om u te laten slagen voor het examen. Docenten bij IPD worden jaarlijks  gecertificeerd om les te mogen geven. 

 

Niveau

Om de kwalificatie WOZ-taxateur niet-woningen te krijgen, moet u de basiskennis van een WOZ-medewerker beheersen (verplicht). Ook wordt algemene voorkennis verondersteld op het gebied van vastgoed. Hiervoor bieden we de vooropleidingen aan.

Buiten deze voorkennis helpt het natuurlijk als u enige ervaring of affiniteit heeft met werken bij de lokale overheid of enige vastgoedervaring. Maar dat laatste is geen vereiste om aan deze opleiding te starten.

Het niveau van de basismodule WOZ is vergelijkbaar met mbo-4 werk- en denkniveau. Het niveau dat u uiteindelijk behaalt als WOZ-taxateur niet-woningen ligt op hbo-niveau.

 

Vooropleidingen


Examen

Tijdens deze opleiding WOZ-taxateur wordt u voorbereid op het examen 'WOZ-taxateur niet-woningen vaktheorie' van SVMNIVO. Dit is een digitale toets met gesloten vragen. Deze toets legt u af in een van de examenlocaties van SVMNIVO. 

U krijgt vragen in de volgende categorieën:

 • Specialisatie Basisregistraties - algemeen
 • Specialisatie Kwaliteitszorg - algemeen
 • Specialisatie Objectkenmerken - algemeen en verdieping 
 • Specialisatie Taxatie - algemeen en verdieping niet-woningen
 • Specialisatie Wet- en regelgeving - algemeen en verdieping niet-woningen

Al deze onderwerpen worden inhoudelijk behandeld tijdens de opleiding (zie Lessen). U krijgt o.a. kennisvragen, toepassingsvragen en analysevragen.

 

Gratis examentraining

Aan het eind van de opleiding verzorgt IPD een gratis examentraining, waarbij alle belangrijke punten nog eens de revue passeren. Zo bereidt u zichzelf optimaal voor op het examen.

 

Werk en vervolg

Met de vaktheorie WOZ-taxateur niet-woningen kunt u aan de slag als aspirant-taxateur bij een lokale overheid. Of bij een samenwerkingsorganisatie die voor gemeenten de taxaties doet. Na het SVMNIVO-examen volgt nog een toetsing van praktijkvaardigheden. Het nog niet duidelijk hoe dit er in de praktijk uit gaat zien. De verschillende partijen uit de WOZ/taxatie-branche voeren hierover overleg.

Na de opleiding kunt u zich verder ontwikkelen tot bijvoorbeeld WOZ-taxateur woningen. Er zijn ook nog andere WOZ-beroepen waar u zich in kunt specialiseren:

 • WOZ-gegevensbeheerder
 • WOZ-coördinator interne beheersing
 • WOZ-juridisch specialist

 

NRVT

Met de benodigde praktijkvaardigheden en minimaal 2 jaar werkervaring in het vakgebied kunt u zich aanmelden bij het register van het NRVT, Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

Voor toelating tot dit register heeft u bijna altijd de Basistheorie Vastgoeddeskundige (of vergelijkbare opleiding) nodig. 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30 Phone
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Bisonspoor 3002 - B807
3605 LT Maarssen
>> routebeschrijving

Hoofdkantoor
Bisonspoor 3002 - B807
3605 LT Maarssen

Studievoorwaarden

Privacy- en cookieverklaring

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:    INGBNL2A
IBAN: NL28 INGB 0006 5298 47

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: