Taxateur worden, zo doet u dat

Bij IPD Opleidingen bieden wij opleidingen voor makelaars en taxateurs. Deze beroepen kennen veel overlap, omdat veel van de kennis en vaardigheden voor deze beroepen hetzelfde zijn. De basisopleiding is daarom ook hetzelfde. Daarna gaat u zich specialiseren, onder andere tot taxateur.

De exameneisen en de routes om taxateur te worden veranderen op dit moment. Vanuit de branche (NRVT) wordt hieraan gewerkt. Zodra helder is hoe dit tweede deel van de taxatie-opleidingen eruit zien, zullen we deze aanbieden op onze website. U heeft in ieder geval altijd de basisopleiding nodig en u kunt zich hiervoor gewoon nu bij ons aanmelden.

Daarnaast kunt u zichzelf aanmelden voor de opleiding WOZ-medewerker. U gaat dan specifiek werken voor gemeentes of vergelijkbare organisaties om ondersteuning te geven in de uitvoering van de WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken).

 

Bekijk hier de basisopleidingen voor taxateurs:


Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) 

De vakkennis van de makelaar en van de taxateur kennen veel overeenkomsten. Daarom volgen makelaars en taxateurs dezelfde basisopleiding. Wie als taxateur wil werken, zal zich daarvoor willen registreren bij het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

U kunt ervoor kiezen om zowel makelaar als taxateur te worden. In dat geval wilt u, naast registratie bij de NRVT, ook uw papieren halen als KRMT-makelaar of als Register-Makelaar (RM). Lees ook: De certificeringen voor de makelaar-taxateur – welke zijn er?

 

Basistheorie Vastgoed

De basisopleiding van een taxateur is de Basistheorie Vastgoed. Dit is dus dezelfde basisopleiding die ook makelaars volgen. Tijdens de basisopleiding wordt u voorbereid op de examens Privaatrecht, Publiekrecht, Bouwkunde (A en B), Vastgoedeconomie en Financiën & Fiscaliteiten. Haalt u alle examens voor deze vakken, dan krijgt u van examenbureau SVMNIVO het basisdiploma. Daarmee kunt u al aan de slag bij veel makelaarskantoren of als vastgoedspecialist bij een woningbouwvereniging of een gemeente. Officieel geregistreerd taxateur bent u dan nog niet, een taxateur-opleiding vraagt verdere specialisatie. 

 

Bestel nu onze uitgebreide makelaarsbrochure inclusief informatie voor de taxateur.

makelaar-worden-brochure

Welke specialisatie kiest u? 

Er zijn verschillende taxatierichtingen die u kunt volgen. 

  • Taxateur Wonen - voor woningtaxaties
  • Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed - voor taxaties van commercieel vastgoed
  • Taxateur Landelijk Vastgoed - voor taxaties van vastgoed in het buitengebied
  • Taxateur WOZ - voor taxaties in verband met de Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ)

Specialisatie Wonen

Na de Basistheorie Vastgoeddeskundige kunt u zich specialiseren in woningtaxaties.

Als u het complete opleidingstraject voor Register-taxateur Wonen heeft afgerond, kunt u zichzelf inschrijven bij de Kamer Wonen van de NRVT. Dan bent u erkend taxateur Wonen!

Hoe ziet het opleidingtraject eruit? De NRVT werkt aan nieuwe opleidingseisen. Deze worden op korte termijn vastgesteld. Daarna passen we onze taxatie-opleidingen. Als u nog geen vastgoedopleiding heeft gevolgd en u wilt taxateur worden, dan kunt u zich nu al zonder problemen inschrijven voor de Basistheorie Vastgoed voor makelaars en taxateurs.

Wat is er al bekend over de vernieuwde opleidingen? U gaat uiteraard aanvullende theorie leren over taxaties en werken aan uw competenties als taxateur Wonen. Ook gaat u als kandidaat-taxateur een tijd onder begeleiding werken van een ervaren taxateur, waarbij u werkt aan een portfolio. U sluit deze leerperiode af met een assessment bij het NRVT. Als u dit haalt, mag u zichzelf register-taxateur noemen.

 

Specialisatie Bedrijfsmatig Vastgoed

Na de Basistheorie Vastgoeddeskundige kunt u ook specialiseren in Bedrijfsmatig Vastgoed. U richt zich dan op taxaties van kantoren en bedrijven.

Als u het complete opleidingstraject voor Register-taxateur heeft afgerond, kunt u zichzelf inschrijven bij de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed (BV) van de NRVT. Dan bent u erkend taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed! Na een aantal jaren ervaring in deze branche, kunt u nog de aantekening GZV (Grootzakelijk Vastgoed) krijgen.

Hoe ziet het opleidingtraject eruit? De NRVT werkt aan nieuwe opleidingseisen. Deze worden op korte termijn vastgesteld. Daarna passen we onze taxatie-opleidingen. Als u nog geen vastgoedopleiding heeft gevolgd en u wilt taxateur worden, dan kunt u zich nu al zonder problemen inschrijven voor de Basistheorie Vastgoed voor makelaars en taxateurs.

Wat is er al bekend over de vernieuwde opleidingen? U gaat uiteraard aanvullende theorie leren over taxaties en werken aan uw competenties als taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed. Ook gaat u als kandidaat-taxateur een tijd onder begeleiding werken van een ervaren taxateur, waarbij u werkt aan een portfolio. U sluit deze leerperiode af met een assessment bij het NRVT. Als u dit haalt, mag u zichzelf register-taxateur noemen.

 

Specialisatie Landelijk Vastgoed

Na de Basistheorie Vastgoeddeskundige kunt u ook specialiseren in Landelijk Vastgoed. U richt zich dan op taxaties van vastgoed in het buitengebied, zoals agrarische bedrijven, landgoederen enzovoort.

Als u het complete opleidingstraject voor Register-taxateur heeft afgerond, kunt u zichzelf inschrijven bij de Kamer Landelijk Vastgoed (LAV) van de NRVT. Dan bent u erkend taxateur Landelijk Vastgoed!

Hoe ziet het opleidingtraject eruit? De NRVT werkt aan nieuwe opleidingseisen. Deze worden op korte termijn vastgesteld. Daarna passen we onze taxatie-opleidingen aan. Als u nog geen vastgoedopleiding heeft gevolgd en u wilt taxateur worden, dan kunt u zich nu al zonder problemen inschrijven voor de Basistheorie Vastgoed voor makelaars en taxateurs.

Wat is er al bekend over de vernieuwde opleidingen? U gaat uiteraard aanvullende theorie leren over taxaties en werken aan uw competenties als taxateur Landelijk Vastgoed. Ook gaat u als kandidaat-taxateur een tijd onder begeleiding werken van een ervaren taxateur, waarbij u werkt aan een portfolio. U sluit deze leerperiode af met een assessment bij het NRVT. Als u dit haalt, mag u zichzelf register-taxateur noemen.

 

Taxateur WOZ 

Ook de route om Taxateur WOZ te worden verandert. De specialisatie-eisen zijn nog niet helemaal bekend, maar het is wel duidelijk dat een WOZ-taxateur eerst de basiskennis in huis moet hebben voordat hij of zij zich kan specialiseren in de WOZ. Als u nog geen opleidingen in de WOZ of de taxatie heeft gevolgd, kunt u zich zonder problemen inschrijven voor de volgende opleidingen:

Daarna kunt u zich specialiseren tot WOZ-taxateur.

Hoe ziet het vervolgtraject van de WOZ-taxateur eruit? Net als bij andere taxatie-opleidingen komt het erop neer dat u via een aantal lesmodules gaat werken aan uw theoretische kennis en aan uw praktijkvaardigheden. Ook hier zullen naar verwachting een portfolio en een assessment onderdeel zijn van de opleiding. U gaat ook een periode werken onder begeleiding van een ervaren taxateur.  

 

Eisen van de Waarderingskamer

De kwalificaties voor WOZ-taxateur zijn vastgesteld door de Waarderingskamer. Deze houdt zich specifiek bezig met toezicht op de uitvoering Wet WOZ.

 

Nascholen en hercertificeren 

Taxateur worden is één ding… als u eenmaal uw diploma heeft, zult u zich jaarlijks moeten bijscholen om uw NRVT-registratie te behouden. Zo blijven uw kennis en vaardigheden op het gebied van taxeren actueel.

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30 Phone
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

 

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:    INGBNL2A
IBAN: NL28 INGB 0006 5298 47

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: