Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Taxateur worden, zo doet u dat

Bij IPD Opleidingen bieden wij opleidingen voor makelaars en taxateurs. Deze beroepen kennen veel overlap, omdat veel van de kennis en vaardigheden voor deze beroepen hetzelfde zijn. De basisopleiding is op dit moment hetzelfde. Daarna gaat u zich specialiseren, onder andere tot taxateur.

Let op: de exameneisen en de routes om taxateur te worden veranderen op dit moment. Vanuit de branche (NRVT) wordt hieraan gewerkt. Zodra helder is hoe de taxatie-opleidingen eruit zien, zullen we deze aanbieden op onze website. 

De opleiding waarvoor u zichzelf al wel kunt aanmelden is die van WOZ-medewerker. U gaat dan specifiek werken voor gemeentes of vergelijkbare organisaties om ondersteuning te geven in de uitvoering van de WOZ (Wet onroerende zaken).

 

Bekijk hier de basisopleidingen voor makelaars/taxateurs


Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) 

De vakkennis van de makelaar en van de taxateur kennen veel overeenkomsten. Daarom volgen makelaars en taxateurs dezelfde basisopleiding. Wie alleen als taxateur wil werken en niet als makelaar, zal zich daarvoor willen registreren bij het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

U kunt er ook voor kiezen om zowel makelaar als taxateur te worden. 

 

Basistheorie Vastgoed

De basisopleiding van een taxateur is de Basistheorie Vastgoed. Dit is dus dezelfde basisopleiding die ook makelaars volgen. Tijdens de basisopleiding wordt u voorbereid op de examens Privaatrecht, Publiekrecht, Bouwkunde (A en B), Vastgoedeconomie en Financiën & Fiscaliteiten. Haalt u alle examens voor deze vakken, dan krijgt u van examenbureau SVMNIVO het basisdiploma. Daarmee kunt u al aan de slag bij veel makelaarskantoren of als vastgoedspecialist bij een woningbouwvereniging of een gemeente. Officieel geregistreerd taxateur bent u dan nog niet, een taxateur-opleiding vraagt verdere specialisatie. 

 

Bestel nu onze uitgebreide makelaarsbrochure inclusief informatie voor de taxateur.

makelaar-worden-brochure

Welke specialisatie kiest u? 

Er zijn verschillende vastgoedrichtingen die u kunt volgen. 

Specialisatie Wonen (KRMT)  en Praktijktoets Wonen (RM)

Op dit moment worden de makelaars- en de taxateursroute gescheiden (na de gezamenlijke basisopleiding), omdat de beroepen van makelaar en taxateur meer worden gescheiden. De makelaarsroute bestaat inmiddels in de vernieuwde variant, maar de taxateursroute is nog in ontwikkeling. De specialisatie Wonen (KRMT) en Praktijktoets Wonen (RM) op deze pagina hebben dan ook betrekking op makelaars en nog niet op taxateurs.

Net als Makelaar Wonen zult u als 'Taxateur Wonen' straks een theoriedeel en een praktijkdeel moeten halen. Dan kunt u zichzelf inschrijven in de Kamer Wonen van de NRVT.

 

KRMT en RM bij IPD

(makelaarsopleidingen) 


Bedrijfsmatig Vastgoed en Landelijk Vastgoed

Voor Bedrijfdsmatig Vastgoed (BV) en Landelijk Vastgoed (LV) geldt hetzelfde. Taxateur worden in BV en LV is tijdelijk niet mogelijk, de opleidingen en examens zijn nog in ontwikkeling.

Het zal erop neerkomen dat u voor beide richtingen een theoriedeel en een praktijkdeel moet halen. Dan kunt u zich inschrijven bij het NRVT, respectievelijk bij de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed en Kamer Landelijk Vastgoed.

Taxateur WOZ 

Ook de route om Taxateur WOZ te worden verandert. Zodra de nieuwe opleidingen voor WOZ-taxatie gereed zijn, passen we deze aan op de website.

WOZ-medewerker

Het is al wel mogelijk om de basismodule WOZ-medewerker te volgen bij IPD. Dit is de eerste module die u moet volgen op het gebied van de Wet onroerende zaken. Na deze basis (4 lesdagen en een examen bij SVMNIVO) kunt u verder met WOZ-specialisaties:

  • WOZ-taxateur woningen
  • WOZ-taxateur niet-woningen
  • WOZ-gegevensbeheerder
  • WOZ-juridisch specialist
  • WOZ-coördinator interne beheersing

Ook hier geldt dat veel van deze specialisaties nog in ontwikkeling zijn.

Nieuw bij IPD Opleidingen: Ethiek voor makelaars en taxateurs

Komt u wel eens lastige of precaire situaties tegen in uw werk en wilt u hierop voorbereid zijn?

Volg de aanvullende opleiding Ethiek voor Makelaars en Taxateurs

Integere en transparante professionals: de branche en de klant vraagt erom!  

Nascholen en hercertificeren 

Taxateur worden is één ding… als u eenmaal uw diploma heeft, zult u zich jaarlijks moeten bijscholen om uw NRVT-registratie te behouden. Zo blijven uw kennis en vaardigheden op het gebied van taxeren actueel.

Kan de makelaar ook taxateur worden (en omgekeerd)? 

Het vak van makelaar en taxateur lijkt in veel opzichten op elkaar, ze moeten allebei een goede waardebepaling van een vastgoedobject kunnen doen. Dus hoe zit dat nu… kan een makelaar ook taxaties doen en mag een taxateur ook handelen in vastgoed? Voorheen kon dat wel (als u de Praktijktoets had behaald) maar in de nieuwe 'scheiding van makelaar en taxateur' is dat niet automatisch meer het geval. De makelaar die ook taxateur wil worden, zal hiervoor extra examens en toetsen voor moeten doen.

WOZ-taxaties zijn alleen voorbehouden aan de WOZ-taxateur, dat is niet het werk van een makelaar (maar iemand die zowel makelaarspapieren heeft als WOZ-taxatiepapieren mag het uiteraard wél doen). 

 

Lees verder...

Met welke opleiding kunt u makelaar worden? 

Een uitgebreide beschrijving van het makelaardij-opleidingstraject.

Schema: alle makelaars-taxateurs-opleidingen

Wat is een goede vastgoed-opleiding...

Kiest u voor een praktische opleiding of de uitgebreidere hbo-variant (en wat heeft u dan)?

 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor en leslocatie Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Kantoor en leslocatie Amsterdam
Jan Evertsenstraat 773
1061 XZ Amsterdam

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:   DEUTNL2N
IBAN: NL09DEUT0556230140

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: