Contact

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Taxateur worden, zo doet u dat

Bij IPD Opleidingen bieden wij opleidingen voor makelaars en taxateurs. Deze beroepen kennen veel overlap, omdat veel van de kennis en vaardigheden voor deze beroepen hetzelfde zijn. De basisopleiding is op dit moment hetzelfde. Daarna kunt u zich specialiseren, onder andere tot taxateur. In dit artikel lichten we toe welke wegen leiden naar de titel ‘taxateur’.

In dit artikel leest u over de opleidingseisen zoals ze nu gelden. Regelmatig veranderen de eisen. Uiteraard volgen we dit op de voet en we passen onze opleidingen aan zodra een (examen-)eis verandert. 

 

Bekijk hier de basisopleidingen voor makelaars/taxateurs


Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) 

De vakkennis van de makelaar en van de taxateur kennen veel overeenkomsten. Daarom volgen makelaars en taxateurs vaak (nagenoeg) dezelfde opleiding, een opleiding voor makelaar-taxateur. Het verschil zit in de erkende registraties die ze hebben en een enkele specialisatie die ze volgen. Wie alleen als taxateur wil werken en niet als makelaar, zal zich daarvoor willen registreren bij het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Welke taxateur opleidingen moet u hebben gevolgd om zo’n registratie te krijgen? 

Basistheorie taxateur o.z.

De basisopleiding van een taxateur is de Basistheorie taxateur o.z.. Dit is dus dezelfde basisopleiding die ook makelaars volgen. Tijdens de basisopleiding wordt u voorbereid op de examens Privaatrecht, Publiekrecht, Bouwkunde (A en B), Vastgoedeconomie en Financiën, Fiscaliteiten en Taxaties. Haalt u alle examens voor deze vakken, dan krijgt u van examenbureau SVMNIVO het basisdiploma. Daarmee kunt u al aan de slag bij veel makelaarskantoren of als vastgoedspecialist bij een woningbouwvereniging of een gemeente. Officieel geregistreerd taxateur bent u dan nog niet, een taxateur-opleiding vraagt verdere specialisatie. 

 

Bestel nu onze uitgebreide makelaarsbrochure inclusief informatie voor de taxateur.

makelaar-worden-brochure

Welke specialisatie kiest u? 

Er zijn verschillende vastgoedrichtingen die u kunt volgen. 

Specialisatie Wonen (KRMT)  en Praktijktoets Wonen (RMT)

Als u zich wilt registeren als erkend taxateur Wonen, dan volgt u het traject van de makelaar-taxateur Wonen. Eerst doet u de opleidingen Aanvullend Wonen (theorie en praktijk), waarna u KRMT-makelaar bent. KRMT staat voor kandidaat-register-makelaar-taxateur. Na een paar jaar werkervaring kunt u de Praktijktoets Wonen gaan doen. Heeft u die gehaald, dan bent u RMT: register-makelaar-taxateur. Na de Praktijktoets Wonen mag u zich inschrijven in het taxateurs-register van de NRVT, in de zogeheten Kamer Wonen. U volgt hiermee hetzelfde opleidingstraject als een makelaar.

In de toekomst zal de aanvullende specialisatie van de makelaars en de taxateurs gaan verschillen, maar op dit moment bent u aan het eind van dit traject zowel makelaar als taxateur.

Bedrijfsmatig Vastgoed en Landelijk Vastgoed

U kunt ook voor andere specialisaties kiezen na de initiële taxateursopleiding. De keuze bestaat uit Bedrijfsmatig Vastgoed (of commercieel vastgoed) en Landelijk Vastgoed (of agrarisch vastgoed). Voor beide richtingen geldt dat u een theorie-examen en een praktijkdiploma moet halen. Dan kunt u zich inschrijven bij het NRVT, respectievelijk bij de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed en Kamer Landelijk Vastgoed. U volgt hiermee hetzelfde opleidingstraject als een makelaar. 

Aanvullende theorie Taxateur WOZ 

Speciaal voor taxateurs WOZ (Wet onroerende zaken) is er de opleiding Aanvullende theorie Taxateur WOZ. Deze opleiding kunt u na de basistheorie al gaan volgen. Met deze aanvullende opleiding mag u onafhankelijke taxaties WOZ-uitvoeren, bijvoorbeeld bij gemeentes en andere organisaties die dit specialisme nodig hebben. Met de opleiding Taxateur WOZ kunt u zich bij de NRVT inschrijven bij de Kamer WOZ.  

Nieuw bij IPD Opleidingen: Ethiek voor makelaars en taxateurs

Komt u wel eens lastige of precaire situaties tegen in uw werk en wilt u hierop voorbereid zijn?

Volg de aanvullende opleiding Ethiek voor Makelaars en Taxateurs

Integere en transparante professionals: de branche en de klant vraagt erom!  

Nascholen en hercertificeren 

Taxateur worden is één ding… als u eenmaal uw diploma heeft, zult u zich jaarlijks moeten bijscholen om uw NRVT-registratie te behouden. Zo blijven uw kennis en vaardigheden op het gebied van taxeren actueel.

Kan de makelaar ook taxateur worden (en omgekeerd)? 

Het vak van makelaar en taxateur lijkt in veel opzichten op elkaar, ze moeten allebei een goede waardebepaling van een vastgoedobject kunnen doen. Dus hoe zit dat nu… kan een makelaar ook taxaties doen en mag een taxateur ook handelen in vastgoed? In het algemeen geldt: als een makelaar de Praktijktoets (Wonen) of Praktijkdiploma (Bedrijfsmatig/Landelijk Vastgoed) heeft gehaald, dan mag hij of zij onafhankelijke taxaties uitvoeren. Hij of zij is dan register-makelaar-taxateur (RMT).  

Voordat iemand RMT wordt, is hij KRMT, ofwel kandidaat-register-makelaar-taxateur. Een makelaar met die registratie mag nog geen zelfstandige onafhankelijke taxaties uitvoeren.  

WOZ-taxaties zijn alleen voorbehouden aan de WOZ-taxateur, dat is niet het werk van een makelaar (maar iemand die zowel makelaarspapieren heeft als WOZ-taxatiepapieren mag het uiteraard wél doen). 

 

Lees verder...

Met welke opleiding kunt u makelaar worden? 

Een uitgebreide beschrijving van het makelaardij-opleidingstraject.

Schema: alle makelaars-taxateurs-opleidingen

Wat is een goede vastgoed-opleiding...

Kiest u voor een praktische opleiding of de uitgebreidere hbo-variant (en wat heeft u dan)?

 

Voor meer informatie, vragen en/of het maken van een afspraak voor gratis studieadvies, kunt u IPD Opleidingen als volgt bereiken:

IPD Opleidingen

t 030 244 77 30
f 030 244 38 88
e info@ipd-opleidingen.nl

Facebook Twitter LinkedIn Onderwijsblog

Het is mogelijk om gebeld te worden door één van onze medewerkers.

En tijdens kantooruren kunt u met ons chatten. Start nu een live chat .

Bezoekadres voor gratis studieadvies
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht
>> routebeschijving

Hoofdkantoor en leslocatie Utrecht
Demkaweg 21
3555 HW Utrecht

Kantoor en leslocatie Amsterdam
Jan Evertsenstraat 773
1061 XZ Amsterdam

Brochures

Gratis brochures aanvragen of downloaden

Proeflessen

Aanmelden voor een gratis proefles

Vacatures
IPD is altijd op zoek naar goede en enthousiaste docenten! Kijk hier voor de actuele vacatures.

Grensoverschrijdend betalingsverkeer
BIC:   DEUTNL2N
IBAN: NL09DEUT0556230140

 

Op dit moment veel bezocht op onze website: